Segítséget kapnak a borászok és a kisüzemi sörfőzdék is Koronavírus

Szerző: Adó Online
Dátum: 2020. április 14.
Címkék: , , , ,
Rovat:
Nagy István agrárminiszter az Operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a kormány megsegíti a bor- és szőlőtermelőket, a pálinkafőzőket, valamint a kisüzemi sörfőzdéket is.

A miniszter elmondta, hogy az ezekben az ágazatokban működő munkáltatók is mentesülnek a közterhek megfizetése alól munkavállalóik után 2020 június végéig. Számukra csak az egészségügyi járulékot kell megfizetni. Az intézkedés vonatkozik a díszkertészetekre és a vadgazdálkodási szolgáltatókra is.

Nagy István tájékoztatása szerint a munkavállalóknak a járulékok közül csak a 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot kell megfizetniük, de annak mértéke nem haladhatja meg a 7710 forintot. A járvány a lehető legrosszabbkor, a legfontosabb értékesítési időszakában törte ketté a dísznövényekkel foglalkozó vállalkozások tevékenységét, ezért ezek a könnyítések őket is megilletik a kormány álláspontja szerint, rájuk is kiterjesztették – tette hozzá.

Bővül az agrár hitelkeret

A legkisebb mezőgazdasági termelők számára is komoly pénzügyi segítséget jelent, hogy döntöttek a szabad felhasználású, akár három éves futamidejű Agrár Széchenyi Folyószámla Hitel ingyenessé tételéről és a felvehető hitelkeret megduplázásáról. Ez azt jelenti, hogy az év végéig megkötött új hitelszerződéseknél a felvehető hitel maximumát a jelenlegi 100 millió forintról 200 millió forintra növelték, az agrártárca költségvetési forrásaiból jelenleg is nyújtott kamat- és kezességi díjtámogatást 100 százalékra emelte, valamint vállalta a hitelek megkötésével-, fenntartásával kapcsolatos költségek 100 százalékának megtérítését – jegyezte meg.

(Adó Online, MTI)


Kapcsolódó cikkek:


Milyen HR-stratégiával terveznek a vállalatok idén?
2021. március 3.

A döntően közép- és nagyvállalatok hazai szakemberei optimisták cégük idei üzleti teljesítményével kapcsolatban, közel 40 százalékuk szerint a forgalmuk még 2021-ben eléri a járvány előtti szintet, és a vállalatok 38 százaléka tervezi a jelenlegi dolgozói létszám bővítését.