Szakmunkás diploma jöhet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem arról van szó, hogy a szakmunkások érettségi nélkül is bekerülhetnek a felsőoktatásba, hanem új típusú képzésről.

 

Palkovics László, felsőoktatásért felelős államtitkár az MTI-nek beszélt arról, hogy mivel senkitől sem veszik el az esélyt, hogy bekerüljön a felsőoktatásba, ezért szeretné a kormány megteremteni a szakiskolákból a felsőoktatásba való bejutás lehetőségét is. 

Németországban nagyon jól működik a Bachelor of Engineering képzési forma, ezt a modellt érdemes megvizsgálni, hogy mit jelent a jelenlegi képzési struktúrában, valamint a munkaerőpiacon – magyarázta. Ez bizonyos szempontból új felsőfokú képzési forma (bár a kétszintű képzés bevezetését megelőzően vannak hagyományai itthon is), ahová csak szigorú követelmények teljesítése esetén lehet bekerülni többéves szakmai gyakorlatot és megfelelő felkészítést követően. 

Nem arról van szó tehát, hogy kettős mércét alkalmaznának, és a szakmunkások érettségi nélkül is bekerülhetnek a felsőoktatásba, hanem arról, hogy egy más típusú képzésre, más típusú, az intézmény által meghatározott felvételi előírások teljesítése után egy, a vállalatok értékteremtő folyamatainak üzemeltetését megcélzó diplomát bocsátanak ki – mutatott rá, megjegyezve: a vállalatok kezdeményezték ezt a képzési formát, amely beilleszthető a jelenlegi rendszerbe.

A részletekről, az érettségi szükségességéről még folynak a szakmai egyeztetések, végleges döntést a kerekasztal véleménye után lehet hozni – mondta az államtitkár.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. március 24.

17 százalékkal emelik az alapbért az Audinál

Megállapodott az Audi Hungaria Zrt. és az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) az idei bérekről, miután a szakszervezet a pénteken megtartott bizalmi gyűlésén elfogadta a vállalat újabb ajánlatát – közölte a győri székhelyű járműgyártó vállalat.

2023. március 24.

Inflációkövető béremelést követelnek a postás szakszervezetek

A Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége szervezésében 19 vármegyéből 19 kézbesítő adott át petíciót a vállalat vezérigazgatójának, amelyben érdemi tárgyalást, elfogadható béremelési ajánlatot sürgetnek; a benyújtott petíciót a Magyar Posta vezérigazgatója átvette – közölte a Postás Szakszervezet.

2023. március 24.

Egyszerre nőtt a foglalkoztatottak és munkanélküliek száma

2023 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 691 ezer volt, 26 ezerrel több, mint egy éve. A 2022. december és 2023. február közötti háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak létszáma az egy évvel korábbinál 15 ezerrel több, 4 millió 690 ezer volt – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).