A könyvvizsgáló szerepe a pályázati projektekben


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A vállalkozások fejlesztési lehetőségeinek fontos forrásai az uniós és hazai költségvetési támogatások. A pályázóknak nemcsak azzal kell szembesülniük, hogy a pályázható források köre és elszámolási szabályai folyamatosan változnak, hanem a projektek előkészítése és megvalósítása során is számos finanszírozási és adminisztratív feladatot kell megoldaniuk. A Számviteli Tanácsadóban megjelent cikk azt mutatja be, hogy egy könyvvizsgáló végzettséggel rendelkező szakértő a pályázati rendszer mely pontjain tud bekapcsolódni a megvalósítás folyamatába.


Könyvszakértői közreműködés a projektek megvalósításában

A támogatással finanszírozott projekteknek a támogatási szerződésben vállalt feltételrendszernek megfelelően kell megvalósulniuk. Ha a pályázat nem ír elő könyvvizsgálói közreműködést, és a nyertes pályázónál választott könyvvizsgáló sem működik, akkor a projekt pénzügyi és ügyviteli megvalósítása a pályázóra van bízva. Természetesen a pályázó vállalkozás ekkor is dönthet úgy, hogy a projektmegvalósítás folyamatában könyvvizsgáló közreműködését veszi igénybe. Ebben az esetben a könyvvizsgáló mint speciális pénzügyi-gazdasági képzettséggel rendelkező szakértő vesz részt a projektmegvalósításban és nem mint választott könyvvizsgáló.

Könyvvizsgálói közreműködés a projekt szintű ellenőrzésnél

Az uniós támogatások pályázati kiírásai gyakran írják elő teljesítendő pályázati követelményként a független könyvvizsgáló közreműködését a projektek megvalósításában. Az esetek többségében az uniós támogatások ellenőrzése nem minősül könyvvizsgálatnak a hagyományos értelemben, hiszen ilyenkor a könyvvizsgálat elsősorban a forrást biztosító támogató, nem pedig a tulajdonosok és hitelezők érdekében történik.

A projekt szintű ellenőrzésnél a könyvvizsgáló a támogató által meghatározott és kijelölt ellenőrzési feladatokat végzi el, amely kiírónként és támogatásonként változó lehet. A könyvvizsgáló az ellenőrzést ezekben az esetekben a 800. (Speciális szempontok – Speciális keretelvekkel összhangban készített pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatai) vagy a 4400. (Megbízás pénzügyi-számviteli információk megállapodás szerinti vizsgálatának végrehajtására) könyvvizsgálói standardokra támaszkodva végzi el.

Pappné dr. Nagy Ilona cikke teljes terjedelemben a Számviteli Tanácsadó 2012/3. számában olvasható.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 25.

A pénzügyi csaló és változatos módszerei

Pénzügyi informatikai rendszer karbantartására hivatkozva egy férfi egy önkormányzati gazdasági ellátó szervnél csalárd belépést követően 47 millió forintot utaltatott át saját magának. Más esetben egy iskolánál hivatkozitt államháztartási ellenőrzésre. A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség vádat emelt egy büntetett előéletű 34 éves férfival szemben, aki változatos módszerekkel csapott be másokat, és tett szert több tízmillió forintos haszonra – közölte a Fővárosi Főügyészség hétfőn.

2023. szeptember 21.

Üzletrész értékesítésből származó adómentes bevétel szerepe az ÁFA arányosításban, elszámolása a számvitelben

A gazdasági életben számos okból előfordulhat, hogy egy jogi személyiségű társaság értékesíti a tulajdonában álló egy társaság üzletrészének egészét vagy egy részét. Ilyen ok lehet például a nehéz gazdálkodási helyzet, munkaerőproblémák, tulajdonosi vita vagy anyagi érdek. Az alábbiakban azt a kérdéskört járjuk körül, hogy az üzletrész értékesítésből származó bevétel milyen szerepet játszik a levonható ÁFA arányosításában, valamint hogyan történik az elszámolása a számvitelben.