A könyvvizsgáló szerepe a pályázati projektekben

Szerző: Váci Tímea
Dátum: 2012. április 25.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A vállalkozások fejlesztési lehetőségeinek fontos forrásai az uniós és hazai költségvetési támogatások. A pályázóknak nemcsak azzal kell szembesülniük, hogy a pályázható források köre és elszámolási szabályai folyamatosan változnak, hanem a projektek előkészítése és megvalósítása során is számos finanszírozási és adminisztratív feladatot kell megoldaniuk. A Számviteli Tanácsadóban megjelent cikk azt mutatja be, hogy egy könyvvizsgáló végzettséggel rendelkező szakértő a pályázati rendszer mely pontjain tud bekapcsolódni a megvalósítás folyamatába.


Könyvszakértői közreműködés a projektek megvalósításában

A támogatással finanszírozott projekteknek a támogatási szerződésben vállalt feltételrendszernek megfelelően kell megvalósulniuk. Ha a pályázat nem ír elő könyvvizsgálói közreműködést, és a nyertes pályázónál választott könyvvizsgáló sem működik, akkor a projekt pénzügyi és ügyviteli megvalósítása a pályázóra van bízva. Természetesen a pályázó vállalkozás ekkor is dönthet úgy, hogy a projektmegvalósítás folyamatában könyvvizsgáló közreműködését veszi igénybe. Ebben az esetben a könyvvizsgáló mint speciális pénzügyi-gazdasági képzettséggel rendelkező szakértő vesz részt a projektmegvalósításban és nem mint választott könyvvizsgáló.

Könyvvizsgálói közreműködés a projekt szintű ellenőrzésnél

Az uniós támogatások pályázati kiírásai gyakran írják elő teljesítendő pályázati követelményként a független könyvvizsgáló közreműködését a projektek megvalósításában. Az esetek többségében az uniós támogatások ellenőrzése nem minősül könyvvizsgálatnak a hagyományos értelemben, hiszen ilyenkor a könyvvizsgálat elsősorban a forrást biztosító támogató, nem pedig a tulajdonosok és hitelezők érdekében történik.

A projekt szintű ellenőrzésnél a könyvvizsgáló a támogató által meghatározott és kijelölt ellenőrzési feladatokat végzi el, amely kiírónként és támogatásonként változó lehet. A könyvvizsgáló az ellenőrzést ezekben az esetekben a 800. (Speciális szempontok – Speciális keretelvekkel összhangban készített pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatai) vagy a 4400. (Megbízás pénzügyi-számviteli információk megállapodás szerinti vizsgálatának végrehajtására) könyvvizsgálói standardokra támaszkodva végzi el.

Pappné dr. Nagy Ilona cikke teljes terjedelemben a Számviteli Tanácsadó 2012/3. számában olvasható.


Kapcsolódó cikkek:


Bevallások a civil térben
2019. október 17.

A nonprofit szervezetek világát könyveléstechnikai és adózási szempontból bemutató cikksorozatot indít az Adó Online. Első írásunk a közhasznúsági beszámoló készítésének apró trükkjeit mutatja be.  

Számvitel-kommunikáció – az üzleti stratégia új útja?
2019. szeptember 25.

A vállalkozások vezetői tisztában vannak azzal, mennyire fontos a kommunikáció az üzleti életben (is). Azonban az, hogy a számvitelnek is „kifejezőképesnek” kell lennie, biztosan sokak számára hangzik meglepően.

A zárlati munka segítése célprogramokkal
2019. szeptember 19.

„Jó munkához jó szerszám kell!” – ez egy barkácsáruház régi tv reklámjának szövege volt, de napjainkban új értelmezést nyerhet. A „szerszám” ma már szellemi termék, valami olyan produktum, ami egyszerűbbé, hatékonyabbá, „minőségibbé” tehetik a munkafolyamatokat és azok eredményeit.

Átalakítja a digitalizáció a könyvelést
2019. szeptember 11.

Átalakítja a digitalizáció a könyvelést

A digitalizáció jelentősen át fogja alakítani a könyvelők mindennapi munkáját, jobb minőségű szolgáltatásokat tesz elérhetővé az ügyfelek számára, de csak a magukat és irodájukat folyamatosan fejlesztő könyvelők maradhatnak talpon a versenyben Horváth Ilona, az Adótanácsadók Egyesülete Digitális tagozatának elnöke szerint.