80 ezer családot érint a CSED emelése


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

28 milliárd forintjába kerül a költségvetésnek a CSED emelése, amelyre jövő július 1-jétől kerül sor.

Mintegy 80 ezer családot érint évente a csecsemőgondozási díj – mondta Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkár csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

A helyettes államtitkár elmondta, a korábbi 70 százalékról a bruttó fizetés 100 százalékára emelkedik jövő július 1-jétől a csecsemőgondozási díj (csed) összege.

Ez azt jelenti, hogy a gyerek megszületését követő hat hónapban jobb anyagi körülmények közé kerül a család, mint azt megelőzően volt, ugyanis a csed után csak személyi jövedelemadót kell megfizetni, nyugdíjjárulékot és társadalombiztosítási járulékot nem – mondta.

Hozzátette, mindez évente mintegy 28 milliárd forintjába kerül a költségvetésnek.

Kiemelte, hogy emellett továbbra is igénybe lehet venni a családi adókedvezményt és a fiatal házasoknak szóló adókedvezményt.

Az adatok szerint 40 éve nem volt olyan magas a házasodási kedv, mint az elmúlt hónapokban, ami azt jelenti, hogy még a koronavírus-járvány sem vetetett vissza ezt a hajlandóságot. Márpedig éppen az a kormány célja, hogy növelje a fiatalok házasodási és gyermekvállalási kedvét – mondta Beneda Attila.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2020. június 23.

Novák: nő a csecsemőgondozási díj összege

A korábbi 70 százalékról a bruttó fizetés 100 százalékára emelkedik jövő év július 1-jétől a csecsemőgondozási díj (csed) összege – jelentette be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.
2019. december 19.

A nagyszülői gyed feltételei

A Magyar Közlöny 2019. évi 201. számában kihirdették a 2020. január 1-től hatályba lépő nagyszülői gyeddel kapcsolatos szabályozást, amely – a feltételek fennállása esetén – kedvező változást hozhat a családok életében.