A nagyszülői gyed feltételei


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Magyar Közlöny 2019. évi 201. számában kihirdették a 2020. január 1-től hatályba lépő nagyszülői gyeddel kapcsolatos szabályozást, amely – a feltételek fennállása esetén – kedvező változást hozhat a családok életében.

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény (Ebtv.) módosítása alapján gyermekgondozási díjat igényelhet a nagyszülő, amennyiben:

 • ­ a gyermek születését megelőző két éven belül legalább 365 napon át biztosított volt;
  ­ keresőtevékenységet nem folytat (kivéve, ha az otthonában teszi);
 • nem részesül rendszeres pénzellátásban a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. § (1) bekezdés i) pontjában foglaltak alapján, tehát például öregségi nyugdíjban, korhatár előtti ellátásban, megváltozott munkaképességű személyek ellátásaiban, özvegyi nyugdíjban (táppénzben kizárólag az otthonában végzett keresőtevékenység után részesülhet);
 • a gyermekkel közös háztartásban élő mindkét szülő biztosítottként keresőtevékenységet végez;
  ­ a gyermeket a szülő a saját háztartásában neveli, a nagyszülőnél csak átmenetileg, napközben tartózkodik;
 • a gyermeket nem helyezték el bölcsődébe, vagy egyéb napközbeni ellátást biztosító intézménybe;
  ­ a gyermekkel közös háztartásban élő mindkét szülő írásban nyilatkozik arról, hogy egyetért a gyed nagyszülő részére történő megállapításával;
 • arra a gyermekre tekintettel, aki után nagyszülői gyedet megállapítottak, más személy nem részesül gyedben, gyesben, és a szülők másik gyermekük után sem részesülnek gyesben és egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokban (csed, gyed, táppénz). Saját betegségre, illetve a gyermek ápolására tekintettel táppénzben részesülhetnek, ennek nincs akadálya.

A nagyszülő különböző korú gyermekek után ugyan igényelhet gyedet és gyest, de fontos tudnivaló, hogy a szülők minden gyedre jogosító gyermekük után csak ugyanazt a nagyszülőt jelölhetik az ellátás igénylőjeként.

Nagyszülői gyed igénylése

A gyermekgondozási díj megállapítására vonatkozó kérelmet a nagyszülőnek a foglalkoztatója felé kell benyújtania. Ha a nagyszülő egyéni vállalkozó, őstermelő, a székhelye szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal szerinti járási hivatalához, illetve a főváros és Pest megye esetében a XIII. Kerületi Hivatalhoz nyújthatja be a kérelmét, az „Igénybejelentés táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, baleseti táppénz igényléséhez” nevű nyomtatványon, elektronikus úton.

Nagyszülői gyed ideje és mértéke

Gyed a csecsemőgondozási díj lejáratát követő naptól jár a gyermek 2 éves koráig, ikergyermekek esetén 3 éves korukig. Mértéke a nagyszülői jövedelem naptári napi átlagának 70%-a, de legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70%-a. Ha ugyanannak a nagyszülőnek a gyedre való jogosultságot több – nem egy várandósságból született –gyermekre tekintettel is megállapítják, a gyedet számára gyermekenként kell megállapítani.

Kinek és miért jó a nagyszülői gyed?

Több oldalról áttekintve is hasznos az új rendelkezés, hiszen egyrészt a szülő nyugodtan tud dolgozni, nem bölcsödébe kell elhelyezni csemetéjét, hanem a nagyszülő gondjaira bízhatja. Ugyanakkor a nem nyugdíjas nagyszülő úgy töltheti idejét unokájával, hogy közben kap ellátást, tehát nem kell lemondania minden jövedelméről. Gyed alatt a nagyszülőt fizetés nélküli szabadság (Mt. 128. §) és felmondási védelem (Mt. 65.§) illeti meg munkáltatójánál, továbbá a gyed folyósításának időszaka szolgálati időnek minősül.


Kapcsolódó cikkek

2019. október 24.

A nagyszülői Gyes és a nyugdíj kapcsolata

Az „aktív” nagymamák segítségének igénybevételénél a még nem nyugdíjas személy jövőbeli helyzetét, a Gyes munkaviszonyra és a későbbi nyugdíjra való hatását is számításba kell venni. A helyzetet bonyolítja a nők kedvezményes nyugellátásának lehetősége.
2019. december 10.

Bevezették a nagyszülői gyedet

Az Országgyűlés kedden – a kormány családvédelmi akciótervének részeként – lehetővé tette, hogy a még nem nyugdíjas nagyszülők a jövő év első napjától jogosulttá válhassanak a gyermekgondozási díjra.