Folytatódtak a nyugdíjreform elleni tiltakozások Franciaországban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Franciaországban ötödik alkalommal tiltakoznak csütörtökön általános sztrájkkal és felvonulásokkal a szakszervezetek a kormány tervezett nyugdíjreformja ellen, de az iskolai szünet miatt a korábbiakhoz képest csökkenő részvétellel.

A szervezők célja folyamatos nyomást gyakorolni a képviselőkre a nyugdíjkorhatárt a jelenlegi 62 évről 64 évre emelő javaslat parlamenti elutasítása érdekében: a nemzetgyűlési vita péntek éjfélig tart, jövő héten a szenátus elé kerül a törvénytervezet. A szakszervezetek kilátásba helyezték, hogy amennyiben a kormány a tüntetések ellenére sem mond le a nyugdíjreformról, március 7-től a teljes országot lebénító, határozatlan idejű sztrájkot hirdetnek. Miután az iskolai szünet miatt az oktatási intézmények zárva vannak, és a francia családok jelentős része a lakhelyétől távol tölti a szabadságát, az utcai tüntetéseken és a sztrájkokban a korábbi tiltakozásokhoz viszonyítva kisebb a részvétel.

A vasúti dolgozóknak 14 százaléka nem vette fel a munkát csütörtökön a múlt keddi 25 százalékhoz képest. Januári 19-én, az első tiltakozónapon 46,3 százalékuk sztrájkolt. A vonatok 75 százaléka közlekedik csütörtökön, a párizsi tömegközlekedésben viszont nincsenek fennakadások. A párizsi Orly repülőtéren ugyanakkor előzetesen törölték a járatok 30 százalékát.
Az EDF állami áramszolgáltató arról tájékoztatott, hogy csütörtökre virradóra csaknem három nukleáris reaktornak megfelelő teljesítménnyel csökkent a villamosenergia-termelés az országban, ez azonban nincs hatással a fogyasztókra, sehol nincs áramkimaradás.

A szakszervezetek által meghirdetett tiltakozó mozgalom petícióját szerdáig mintegy egymillióan írták alá az interneten, megközelítőleg annyian, mint ahányan a hatóságok szerint részt vettek az előző tiltakozónapokon a több mint kétszáz városban rendezett felvonulásokon. Szombaton a belügyminisztérium összesítése szerint 963 ezren vonultak utcára, a szakszervezetek 2,5 millió tiltakozót számoltak össze. A rendőrség csütörtökön országszerte 450-650 ezer tüntetőre számít országszerte.

A közvélemény nyomása mellett a képviselők február 6. óta vitáznak a nemzetgyűlésben a kisebbségi kormány javaslatán, amely ellen a baloldali ellenzék obstrukciós támadást intézett többezer módosító indítvány benyújtásával. A vita felgyorsítása érdekekében csütörtök reggel mintegy ezer javaslatot visszavont a baloldal, de még így is csaknem 11 ezer vár megvitatásra. A reform célja, hogy a nyugdíjrendszer egyensúlyba kerüljön 2030-ig, utána a kormány szerint újabb változtatásokra lehet szükség. Az elmúlt három évtizedben több nagy nyugdíjreformot is elindítottak a francia kormányok a társadalom elöregedésének és a nyugdíjkassza hiányának kompenzálására, és valamennyit jelentős tiltakozó megmozdulások kísérték.

A nyugdíjreformot Emmanuel Macron államfő már az első mandátumát megelőző kampányában, 2017-ben megígérte, majd második mandátuma legfőbb intézkedéseként harangozta be, de miután a törvénytervezet elfogadásához nem rendelkezik a parlamentben a szükséges többséggel, egy tartós tiltakozó megmozdulás a kormány helyzetét is megingathatja.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2019. december 11.

Enyhítene a nyugdíjreformon a francia kormány

Két évig tartó egyeztetések után Edouard Philippe francia miniszterelnök szerdán bejelentette a szerinte „társadalmi forradalmat” jelentő nyugdíjreform tervezetének részleteit, amely ellen csaknem egy hete sztrájkolnak a közlekedési és az oktatásban dolgozók. A kormány kitart a jelenlegi 42-féle nyugdíjrendszer egységesítése mellett, de a pont alapú új rezsimet csak az 1975 után születettekre vonatkozóan vezetné be.
2020. január 13.

Francia nyugdíjreform: engedhet a kormány

A francia kormány kész visszavonni a vitatott nyugdíjreform tervezetéből a szakszervezetek részéről legnagyobb tiltakozást kiváltó pontot, amely alapján 2027-től 64 évre emelkedne a teljes jogosultság ideje – jelezte szombaton Edouard Philippe miniszterelnök a szociális partnerekhez intézett levelében, miközben országszerte folytatódtak az utcai tiltakozások.
2018. augusztus 29.

Orosz nyugdíjreform: Putyin enyhít

Halaszthatatlannak nevezte a tervezett nyugdíjreform bevezetését szerdai televíziós beszédében Vlagyimir Putyin orosz elnök, ugyanakkor enyhítéseket jelentett be annak egyes tervezett előirányzataival kapcsolatban.