Megmenthetik végül a román luxusnyugdíjakat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A katonák és bírák tiltakozását váltotta ki Romániában, hogy a parlament progresszív adóval sújtaná a speciális törvények révén bevezetett luxusnyugdíjakat, az erről elfogadott, kihirdetésre váró törvény ellen az ombudsman alkotmányossági óvást is emelt csütörtökön.

A jogszabály 85 százalékos adót vetne ki a – nem járulékbefizetés alapján meghatározott – különnyugdíjak havi 7000 lejt (félmillió forint) meghaladó részére. A havi 2000 lejnél nagyobb nyugdíjak 2000 lej feletti (7000 lejig terjedő) részét 10 százalékkal adóztatnák meg.

Romániában többek között a katonáknak, rendőröknek, titkosszolgálati ügynököknek, bíráknak, ügyészeknek, pilótáknak, diplomatáknak, pénzügyőröknek és törvényhozóknak jár – az átlagos öregségi járandóság többszörösére rúgó – speciális állami nyugdíj, amelynek mértékét nem járulékbefizetéseik, hanem az illető ágazat számára hozott külön jogszabályok alapján számítják ki.

A „nép ügyvédjének” nevezett alapjogi biztos arra hivatkozva támadta meg a különnyugdíjakat megnyirbáló jogszabályt az alkotmánybíróságon, hogy az sértené a diszkrimináció tilalmát, illetve a méltányos közteherviselés alkotmányos elvét. Az alkotmánybíróság májusban már megakadályozta a különnyugdíjak teljes eltörléséről januárban elfogadott törvény hatályba lépését, amely többek között magukat az alkotmánybírákat is megfosztotta volna az átlagnyugdíj több mint tízszeresére tehető járandóságuktól.

A parlament most úgy akarta megkerülni a szerzett jogok eltörlését tiltó alkotmányos elvet, hogy nem megszüntetné, hanem – a 85 százalékos adóval – visszaküldené a költségvetésbe az „arcátlanul magas” nyugdíjak 7000 lejt meghaladó részét.

A parlament szerdai döntése után elsőként a katonák és rendőrök szakszervezete tiltakozott, és Nicolae Ciuca védelmi miniszter is igazságtalannak minősítette, hogy a katonák szolgálati nyugdíját a különnyugdíjak közé sorolták, és le akarják faragni. A bírák és ügyészek szakmai szervezetei az igazságszolgáltatás függetlensége elleni támadásnak minősítették a küszöbönálló választásoknak tulajdonított, „indulatokra alapozott” parlamenti döntést.

A törvény „vesztesei” közül egyedül a törvényhozók támogatták – látszólag – fenntartások nélkül saját kiváltságaik felszámolását. A kétkamarás parlament csütörtöki együttes ülésén a képviselők és szenátorok újabb szavazással erősítették meg, hogy saját különnyugdíjaik drasztikus megadóztatásával is egyetértenek. Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke mégis képmutatással vádolta meg a törvényhozókat, mivel szerinte szándékosan egy sor eljárási hibát követtek el a törvény elfogadása közben, hogy jogalapot teremtsenek az alkotmánybíróság számára a luxusnyugdíjak újbóli „megmentéséhez”.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2020. június 11.

Romániában is mindent szeretne látni az adóhatóság

Romániában a nagyvállalatoknak július 1-jétől kell csatlakoztatniuk az online kasszát az adóhatóság szerveréhez, legkésőbb szeptember 30-ig kell ezt megtenniük, vagyis az érintetteknek három hónap áll a rendelkezésükre – közölte a román pénzügyminisztérium.
2020. június 17.

Megadóztatják a román luxusnyugdíjakat

A speciális törvények révén bevezetett luxusnyugdíjak progresszív adózásának bevezetéséről fogadott el törvénytervezetet szerdán a román parlament.