Nyugdíjreformról tárgyalna a NYUSZET


Nyugdíjreform ügyben a kormánnyal való egyeztetésre, valamint az Európai Bizottság várhatóan idén hazánkba érkező delegációjával való szakmai megbeszélésre is készül a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) – áll a szervezet Adó Online-hoz eljuttatott közleményében.

A NYUSZET közlleménye szerint egyre több hír szól arról, hogy mit vár el az Európai Bizottság a magyar kormánytól egy esedékes nyugdíjreform ügyében. Még ez évben várható egy EU delegáció érkezése, amelynek feladata a kormány terveit és a civil szervezetek véleményét megismerni e tárgyban. Ezért – eddigi, pozitívnak nem mondható tapasztalataik ellenére – készül a NYUSZET a kormányzattal és az EU delegációval való egyeztetésre nyugdíjrendszerünk megfelelőségéről és fenntarthatóságáról.

A NYUSZET felhívással fordul a nyugdíjas szervezetek és szakértők sokszínű világához, hogy minél szélesebb körben összegyűjtve a mindennapi tapasztalatokat, alakítsák ki véleményüket, készítsék el javaslataikat a nyugdíjrendszer változtatásáról. Arra készülünk, hogy ezeket egy egyeztető fórumon egymásnak bemutatjuk és megfogalmazzuk azt, amit mindenki fontosnak tart. Ez valódi legitimitást adhat a nyugdíjasok legfontosabb javaslatainak és követeléseinek. A NYUSZET készen áll, hogy szakértőivel segítse ezt a munkát és szervezőként otthont adjon a szervezetek konzultációinak.

A NYUSZET Tanácsadó Testülete a témáról már 2021-ben  javaslatot. készített, melyet az azóta alakult folyamatok fényében ez évben aktualizált. A két éve készült első, átfogó koncepciónk már akkor összefoglalta a legfontosabb gondokat, de most örömmel érzékeljük, hogy egyre több egyetemi oktató, biztosítási szakember, gyakorlati nyugdíjszakértő fejti ki véleményét a problémák okairól és a lehetséges megoldásokról. Sokszínű, izgalmas, felelős disputa, melyben minél többen szólalnak meg, annál jobban kirajzolódnak a feladatok és a megoldás nehézségei. Az elmúlt évtizedben működtetett nyugdíjrendszer olyan mértékű egyenlőtlenségeket generált, olyan mértékű csökkenést eredményezett a GDP arányos nyugdíjkiadásokban, hogy azonnali intézkedéseket igényel a veszélyes ütemben terjedő nyugdíjas szegénység felszámolása. Tenni kell azért, hogy ne váljon el egymástól élesen az aktív korúak és a nyugdíjasok életszínvonalának alakulása és legyen a nyugdíjrendszerben nagyobb társadalmi igazságosság.

A NYUSZET álláspontja, hogy a nyugdíjas szervezeteknek minél nagyobb számban be kell kapcsolódni a kormánytárgyalásokra való felkészülésbe.


Kapcsolódó cikkek

2016. július 1.

A nyugdíj-újraszámítás esetei

Két esetben fordulhat elő, hogy az öregségi nyugellátásban részesülő személy betölti a nyugdíj korhatárát az ellátás folyósítása során. A nyugdí újraszámolásának lehetséges változatait mutatja be cikkünk. 

2015. augusztus 17.

Három nyugdíjkorhatárt vezetne be az ÉSZT

„Amikortól nyugdíjba mehet, amikortól nyugdíjba küldhető, amikortól nyugdíjba küldendő a munkavállaló” – ezt a három korhatárt különítené el az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés.