Új szabályozás a táppénz kiszámításánál


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A 2013. július 1-től hatályba lépő változások a táppénzszámítás módját érintik, miközben a jogosultság szabályait nem. Az RSM DTM blogja bérszámfejtési sorozatában minden részletet ismertet.


A jogszabály módosítása következtében az egészségbiztosításhoz kötődő pénzbeli ellátások (táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj) összegét kizárólag annál a foglalkoztatónál elért jövedelem alapján állapítják meg, ahol a biztosított a keresőképtelenség fennállásakor biztosítási jogviszonyban állt.

Először is fontos leszögezni, hogy a szabályozás nem változik azokban az esetekben, amelyekben a munkavállaló (biztosított) nem változtatott munkahelyet az irányadó időszakban, vagyis a betegséget megelőző naptári év első napjától a betegséget megelőző napig.

Mérlegképes Kreditkártya

Szerezze meg Ön is kötelező kreditpontjait Kiadónk minőségi képzésein! További részletekért kattintson ide!

Rodin mérlegképes kreditpontos rendezvények – további részletek itt.

A Complex Kiadó kreditpontot érő kiadványai

Ilyenkor a táppénz alapját az a napi átlagos jövedelem képezi, amelyet a keresőképtelen állapot kezdetét megelőző naptári évben kapott a munkavállaló munkáltatójától.

Abban az esetben, ha a biztosított a keresőképtelenség kezdetén az aktuális munkahelyen nem rendelkezik legalább 180 naptári napnyi jövedelemmel, a táppénz összegét a jogosultság kezdetét megelőző 180 naptári nap átlagos napi jövedelme alapján számítják ki.

Mi várható akkor, ha a biztosítottnak a keresőképtelenség kezdetekor fennálló jogviszonyában nincs jövedelme az irányadó időszakban? Ilyenkor a táppénzt a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér alapján állapítják meg. Ettől akkor kell eltérni, ha a biztosított szerződés szerinti jövedelme nem éri el a minimálbér szintjét. Ebben az esetben a szerződésben szereplő jövedelem képezi a táppénz alapját.

Olyan eset is előfordulhat, hogy a biztosított az irányadó időszakban munkahelyet váltott, aminek következtében a táppénz-időszak elején még nincs meg a 180 napi jövedelme az új helyen. Ilyenkor a táppénzt a szerződés szerinti jövedelem alapján kell megállapítani egészen addig, amíg az új munkáltatónál nem lesz meg a 180 napi jövedelem. E legutóbbi szabály azonban csak abban az esetben érvényes, ha a biztosított a keresőképtelenség kezdetét megelőzően rendelkezik összesen legalább 180 napnyi biztosítási viszonnyal. Mindebből az is látszik, hogy ha valaki táppénz előtti fél évben váltott jobban fizető munkahelyre, akkor jobban jár a táppénz kiszámításánál.

A bejegyzés szerzője Pentz Edina, az RSM DTM Hungary Zrt. bérszámfejtási vezetője. Az RSM DTM blog az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 26.

Mikor jár özvegyi nyugdíj elvált házastársnak?

Bizonyos esetben az elvált házastárs is jogosult lehet elhunyt volt házastársa után özvegyi nyugdíjra. Ugyanilyen helyzetben lehet az egy évnél hosszabb ideje külön élő házastárs is.

2023. szeptember 18.

Mit jelent az egyetemi felvétel az árvaellátásnál?

Gyakori kérdés, hogy a felsőfokú tanulmányok folytatása milyen hatással van az árvaellátásra való jogosultságra. Írásunk mind a frissen felvett elsőéves egyetemi hallgatók, mind a már korábban felsőfokú tanulmányaikat megkezdők számára hasznos információkat mutat be.