Harmadát sem védik az okostelefonoknak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az okostelefont használók egyre vonzóbb célpontot jelentenek a hekkereknek. A kockázattal zömük tisztában van, mégis a felhasználók kevesebb mint fele zárja le billentyűzárral vagy jelszóval készülékét, s csak 29 százalékuk gondolkozott azon, alkalmazzon-e vírusirtót.


Ésik Róbert, a mobil szélessávú fejlesztéseket végző Nokia Siemens Networks Kft. ügyvezető igazgatója keddi sajtótájékoztatóján elmondta: az előfizetők 84 százaléka csak keveset tesz intelligens eszközének vagy hordozható számítógépének biztonságáért. 62 százalékuk anélkül tölt le alkalmazásokat, hogy ellenőrizné a forrás megbízhatóságát, 66 százalékuk pedig sokszor folyamatosan bejelentkezve hagyja a mobiltelefonos alkalmazásfiókokat. Mintegy 40 százalékuk ritkán vagy sohasem módosítja okostelefonja biztonsági beállításait, 60 százalékuk szerint pedig jó lenne, ha egyszerűbb lenne a hitelesítés a mobilalkalmazásokban.

Az ügyvezető szerint az okostelefonok a cégeknek is kockázatot jelentenek, s nemcsak a korlátlan hozzáférés miatt, hanem azért is, mert sokan egyszerre használják azokat magán- és üzleti célra.

Az okostelefonok biztonsági kockázatának kezelése azért is fontos, mert ez az eszköz, illetve a mobil szélessáv nagyon gyorsan terjed világszerte. Az előrejelzések szerint 2017-ben már mintegy 2,5 milliárd okostelefont használnak világszerte, miközben 2012-ben még csak alig több mint egymilliárdot. Eközben a mobilelőfizetések száma 4,5 milliárdról 5,5 milliárdra nő, míg a szélessávú előfizetőké 1,8 milliárdról 4 milliárdra. Az adatforgalom is a többszörösére nő: 15 megabyte-ról 2020-ra 1 gigabyte-ra emelkedik.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. március 29.

Marad vagy múlik az online kereskedelem térhódítása?

Az elmúlt években elképesztő mértékű átalakuláson ment keresztül az e-kereskedelem, nem csak Magyarországon, de szerte a világban. A Covid okozta korlátozások, lezárások kényszerűen megváltoztatták a fogyasztási szokásokat, a személyes vásárlási alkalmak jelentősen visszaestek, egyik napról a másikra megnőtt az igény az online jelenlétre. 32 ezer webáruház van ma Magyarországon.