Lassan visszaszorul a vezetékes netelőfizetés


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Magyarországon 2012 januárban 2,088 millió vezetékes szélessávú internet-előfizetés volt – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).A gyorsjelentésben szereplő – legnagyobb – kábelszolgáltatók előfizetései az év első hónapjában 821 ezerre csökkentek.


A hagyományos telefonvonalon szélessávú xDSL-internetszolgáltatásra előfizetők száma 801 ezer volt. A gyorsjelentésben szereplő – legnagyobb – kábelszolgáltatók előfizetései az év első hónapjában 821 ezerre csökkentek. Az FTTx, vagyis – az épületig, lakásig, irodáig – optikai szálon nyújtott szolgáltatás esetében 270 ezer előfizetés volt a hónap végén.

Az NMHH közleménye szerint a szélessávú internet-hozzáférés esetében, a teljes (becsült) piacra vonatkozóan – valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve – a Magyar Telekom a piacvezető, piaci részesedése 34,8 százalék, második a UPC, piaci részesedése 20,6 százalék, a harmadik a sorban a Digi 12,7 százalékos részesedéssel. Ezt követi több száz kisebb szolgáltató együttes részesedése, amely 12,4 százalékot tesz ki, majd az Invitel 10 százalékkal.

A teljes hangcsatorna-számon belül – a beérkezett adatok alapján – a hagyományos vezetékestelefon-vonalak száma a hónapban 2,076 millió (az előző hónapban 2,096 millió), a kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 481 ezer (az előző hónapban 479 ezer), míg az IP-alapú hangcsatornák száma 366 ezerre nőtt az előző havi 358 ezerről. A teljes piacra vonatkozó hangcsatornák becsült értéke 2,982 millió volt 2012. január végén.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. október 26.

A mesterséges intelligencia a kiberbűnözésnek is lendületet ad

A vitathatatlan előnyök mellett komoly kockázatokkal is jár a mesterséges intelligencia (artificial intelligence, AI) alkalmazásnak terjedése – áll a brit kormány által csütörtökön ismertetett átfogó szakértői jelentésben. Rishi Sunak miniszterelnök szerint szélsőséges esetekben fennáll annak a veszélye is, hogy az emberiség teljesen elveszíti ellenőrzését az AI-technológia felett.