400 milliárd is befolyhat a bankforgalmi adóból


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Éves szinten 400 milliárd forint bevétele is származhat az államnak egy bankforgalmi adóból a BDO Magyarország pénzügyi tanácsadó cég szerint. Az adó alapja a bankközi számlaforgalom lehetne, amely 1 ezrelékes adómérték mellett közel 400 milliárd forint adóbevételhez juttatná a költségvetést – közölte Gerendy Zoltán, a BDO vezető adótanácsadója. Egy háztartás esetén havi 80 ezer forintnyi átutalással számolva havonta 800 forint lenne a pótlólagos költség.


A szakember elmondta, hogy a költségek döntő hányadát – egyéb bankköltségekhez hasonlóan – a számlatulajdonosok viselnék, így a bankszektor, összhangban az ágazati különadók kivezetésének eredeti menetrendjével, érdemi adókönnyítést kapna a korábbi eszközalapú adózáshoz képest.

Gerendy Zoltán szerint az eszközalapú adózás megszüntetése adójogi szempontból újból vonzó banki tevékenységgé tehetné a hitelezést, ami élénkíthetné a vállalkozások beruházási kedvét, hozzájárulva új munkahelyek létrehozásához. A BDO szerint egy ilyen típusú adó mellett szól az egyszerű adminisztráció és az áttekinthetőség. Az elsősorban a spekulatív tőkemozgásokra fókuszáló Tobin-adóval szemben Gerendy Zoltán a bankforgalmi adó előnyeként említette, hogy az adóelkerülés nehezebben valósítható meg.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 22.

Ezért nem adómentes a borravaló

Az adómentes borravaló gyakorlati megvalósulásának jelenleg két alapvető akadálya van – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Jelenleg csak a felszolgálónak készpénzben adott borravaló adómentes.