A csődtörvényt kritizálják a felszámolók


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Felszámolók és Vagyonfelügyelők Országos Egyesülete szerint a csődtörvény deklarálja a szakértővel szembeni bizalmatlanságot.

A Felszámolók és Vagyonfelügyelők Országos Egyesülete (FOE) kifogásolja a csődtörvény legutóbbi módosításnak azt a szabályát, amely szerint a hitelezők indok nélkül leválthatják a felszámolót. A szervezet közleményében rámutat: ez törvényileg deklarálja a szakértővel szembeni bizalmatlanságot. Egyetért viszont az egyesület a jogszabály által megnyitott lehetőséggel, amely szerint a fizetésképtelen céget megilleti az azonnali fizetési moratórium.

Közleményében a FOE kifejti: az azonnali, ideiglenes moratórium keretében az adós már biztonságosan közzé teheti fizetési nehézségeit, nem kell attól tartania, hogy egy biztosított hitelező azonnal kiemeli a vagyonából a talpra álláshoz nélkülözhetetlen eszközöket. Ugyanakkor a hitelező is biztonságban lehet, mert a korábbinál szélesebb jogosítványokkal rendelkező vagyonfelügyelő meg tudja akadályozni a csalárd vagyonkimentést. A sikertelen csődeljárást követő automatikus felszámolási eljárás pedig biztosítja, hogy a hitelező nem kerül rosszabb pozícióba a csődeljárás megkísérlésével, mintha azonnal felszámoltatná az adósát – ismerteti a csődeljárás új szabályát a közlemény.

A felszámolási eljárások új szabályai közül kettőt emel ki pozitív példaként a FOE. Az első az, hogy a módosított törvény rövidebb határidőket teremt meg annak érdekében, hogy a vagyontalan, már nem működő cégeket gyorsított eljárásban szüntessék meg, jelentősen csökkentve ezáltal az eljárás lefolytatásából keletkező állami és felszámolói adminisztratív költségeket is.

A FOE egyetért a törvényalkotók azon célkitűzésével is, hogy szigorúbb szankciók bevezetésével növeljék a cégtulajdonosok és vezetők anyagi felelősségét abban az esetben, ha a cég iratai olyan mértékben hiányosak és rendezetlenek, hogy a felszámolási eljárás lefolytatása gyakorlatilag ellehetetlenül.

Forrás: Menedzsment Fórum


Kapcsolódó cikkek

2024. július 23.

eÁFA: duplázódik az adatszolgáltatási hiba büntetésének felső határa

A NAV eÁFA rendszerében július 1-jétől elérhető az önellenőrzés funkció, míg adatszolgáltatási hibák esetén augusztus 1-jétől a mulasztási bírság felső határa megduplázódik. A PwC közleménye az eÁFA bevezetésének tapasztalatairól, kihívásairól, valamint a rendszer fejlesztésének további elemeiről.