A hónap végére elkészül az agrár Széchenyi kártya


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Várhatóan a hónap végére megjelenhet az agrár Széchenyi kártya (ASZK) folyószámlahitel főbb részletszabályait meghatározó rendelet − tájékoztatta a Napi Gazdaságot a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Várhatóan a hónap végére megjelenhet az agrár Széchenyi kártya (ASZK) folyószámlahitel főbb részletszabályait meghatározó rendelet − tájékoztatta a Napi Gazdaságot a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). A jogszabálytervezet jelenleg közigazgatási egyeztetésen kering. A vonatkozó kormányrendelet, amely a főbb paramétereket − mint a kétszázalékos állami támogatás, az állami garancia, illetve a garanciadíj-támogatás − rögzíti, már közel egy hónapja megjelent. Közben készül a termék üzletszabályzata is a kibocsátó KA-VOSZ Zrt.-nél, és amint azt Krisán László, a cég vezérigazgatója lapunknak elmondta, az első félévben mindenképp szeretnék a célcsoport számára elérhetővé tenni.

A főbb, az érintettekkel egyeztetésre váró kérdések az igényléssel, illetve az eljárásrendekkel kapcsolatosak, és még a bankokkal is meg kell állapodni a termékről. A VM arra törekszik, hogy a termék költségei igazodjanak a mezőgazdaság jövedelmezőségi viszonyaihoz. Krisán ezt azzal egészítette ki, hogy tárgyalnak arról, hogyan lehetne mind földrajzi, mind a folyósítás gyorsaságát tekintve minél szélesebb körben elérhetővé tenni.

Annyiban már biztosan eltér majd a kiterjesztett ASZK a normál Széchenyi kártya konstrukciótól, hogy nem csupán a vállalkozások számára lesz elérhető, hanem őstermelők és családi vállalkozók is igényelhetik majd a VOSZ- és az iparkamarai irodákban.

Az igénylések kedvező elbírálása továbbra is a hitelt folyósító bankokon múlik, bár a mezőgazdasági tevékenység, illetve hitelcél mellett biztosan vizsgálják azt is, hogy a feltételül szabott minimum egy lezárt üzleti év milyen eredménnyel végződött. Az ASZK-nál több tekintetben is a normál Széchenyi kártya alapfeltételeiből indultak ki, így például az ASZK esetében sem feltétel a tárgyi biztosíték. Ötmillió forint alatt nem szükséges ingatlanfedezetet felajánlani, e fölött pedig bankja válogatja, hogy igényli-e. A díjak esetében a 0,8 százalékos kezelési költség kíséri a 3 havi Bubor plusz 4 százalékos szintet, amit csökkent a kétszázalékos kamattámogatás és az 50 százalékos garanciadíj-támogatás. Az agrár szereplőknél a legkomolyabb korlát a más szektorokénál lényegesen alacsonyabb, 7500 eurós határ lehet.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. július 22.

Ezért nem adómentes a borravaló

Az adómentes borravaló gyakorlati megvalósulásának jelenleg két alapvető akadálya van – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Jelenleg csak a felszolgálónak készpénzben adott borravaló adómentes.

2024. július 19.

Orbán Trump ígérete nyomán adómentessé tenné a borravalót

Orbán Viktor miniszterelnök figyelemre méltónak tartja Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt javaslatát a borravaló adómentességéről, és Magyarországon sem látja annak szükségét, hogy a borravalót adóztassák.