A szzakképzési hozzájárulás új szabályai


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló 2011. évi CLV. törvény alapvetően módosította a szakképzési hozzájárulás kötelezettség teljesítésére vonatkozó szabályokat. A NAV részletes tájékoztatójából az is kiderül, hogyan.

Az új szabályok szerint a 2012. január 1-jét követő időszak tekintetében a szakképzési hozzájárulásra kötelezett teljes adózói kör a bevallását előleg rendszerben az adóhatósághoz kötelezett benyújtani. Az előleg bevallási kötelezettséget a 1212-es bevallás keretében – először a 2012. január hónapról – 2012. február 12-éig elektronikus úton kell teljesíteni.

A hozzájárulásra kötelezett az 1-11. hónap tekintetében előleg bevallásokat teljesít.

Az előleg mértéke a tárgyhavi bruttó kötelezettség, azzal, hogy az alábbiakban ismertetett csökkentő tétel időarányosan az előleg befizetésénél figyelembe vehető és a törvényi feltételek teljesülése esetén visszaigényelhető.

Az adózó a megállapított előleg összegét a tárgyhót követő hónap 12. napjáig az állami adóhatóság által vezetett számlára fizeti meg (NAV Szakképzési hozzájárulás beszedési számla: 10032000-06056061), illetve amennyiben visszaigénylésre jogosult, akkor az Art. szabályai szerint gyakorolhatja visszaigénylési jogosultságát.

További részletek a NAV honlapján, az alábbi linken.

Forrás: NAV


Kapcsolódó cikkek

2024. július 17.

Szponzori támogatások a sportban – társasági adó szemmel

2024 nyarán több olyan rangos sportesemény is megrendezésre kerül, amely nemcsak a sportközvetítések nézőit hozza lázba, hanem az esetleges támogatók, szponzorok számára is érdeklődésre tarthat számot. A jelentős marketingérték, amelyet ezek a rendezvények magukban hordoznak, azzal jár, hogy a gazdasági élet szereplői előszeretettel támogatják az adott sportág keretein belül működő sportszervezeteket, illetve sportköztestületet. Mindez természetesen adóvonzattal is jár – ennek kérdéskörét járjuk körül a társasági adó tekintetében.

2024. július 15.

Egy percig se vegyük be, hogy a tranzakciós illeték emelése nem érinti az ügyfeleket

A hétfői kormányinfón Gulyás Gergely miniszter bejelentette, hogy a kormány megemeli a pénzügyi tranzakciós illetéket. Az állami elvonás mértéke 2024. augusztus 1-től a nem készpénzes tranzakcióknál 0,45 százalékra, de maximum 20 ezer forintra emelkedik (eddig 0,3 százalék és maximum 10 ezer forint volt), míg a készpénzt érintő tranzakciók esetében a korábbi 0,6-ról 0,9 százalékra nő.