A szzakképzési hozzájárulás új szabályai


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló 2011. évi CLV. törvény alapvetően módosította a szakképzési hozzájárulás kötelezettség teljesítésére vonatkozó szabályokat. A NAV részletes tájékoztatójából az is kiderül, hogyan.

Az új szabályok szerint a 2012. január 1-jét követő időszak tekintetében a szakképzési hozzájárulásra kötelezett teljes adózói kör a bevallását előleg rendszerben az adóhatósághoz kötelezett benyújtani. Az előleg bevallási kötelezettséget a 1212-es bevallás keretében – először a 2012. január hónapról – 2012. február 12-éig elektronikus úton kell teljesíteni.

A hozzájárulásra kötelezett az 1-11. hónap tekintetében előleg bevallásokat teljesít.

Az előleg mértéke a tárgyhavi bruttó kötelezettség, azzal, hogy az alábbiakban ismertetett csökkentő tétel időarányosan az előleg befizetésénél figyelembe vehető és a törvényi feltételek teljesülése esetén visszaigényelhető.

Az adózó a megállapított előleg összegét a tárgyhót követő hónap 12. napjáig az állami adóhatóság által vezetett számlára fizeti meg (NAV Szakképzési hozzájárulás beszedési számla: 10032000-06056061), illetve amennyiben visszaigénylésre jogosult, akkor az Art. szabályai szerint gyakorolhatja visszaigénylési jogosultságát.

További részletek a NAV honlapján, az alábbi linken.

Forrás: NAV


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 28.

Kell-e sírnia Argentínának?

A XIX. század végétől a nagy gazdasági válságig (1930) tartott Argentína igazi aranykora: ekkor az egy főre jutó GDP még az Egyesült Államokat is megelőzte és Argentína a világ 7. leggazdagabb országa volt. A nagy gazdasági válság súlyosan érintette az országot, amely kis túlzással ebből a sokkból a mai napig nem tudott feltápászkodni. Argentína adórendszere bonyolult és nem befektetőbarát.

2023. szeptember 27.

Kreatív pályázatot hirdet az Adóhatóság

 Kreatív pályázatot hirdet 10-23 éves fiataloknak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A Megosztod? című pályázatra adózási témájú alkotásokat várnak.