Adóbevallás: utolsó perces útmutató


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kitöltési útmutatókkal, a fontos kedvezmények részletezésével, néhány speciális eset felvillantásával, megszívlelendő tanácsokkal, informatikai útmutatással, cím- és számlaszámlistákkal segítjük azokat, akik az utolsó napokra hagyták adóbevallásuk elkészítését, leadását, és az adó befizetését. A határidő kedden éjfélkor jár le.


A valóban egyetlen oldalas 1253ADÓNYILATKOZAT elnevezésű nyomtatvány letölthető a NAV honlapjáról, vagy bármelyik NAV ügyfélszolgálaton beszerezhető.

A kitöltési útmutató alapján tovább tart eldönteni, hogy jogosultak vagyunk-e erre a lehetőségre, mint magát a bevallást kitölteni. Fontos, hogy az adónyilatkozaton nincs lehetőség sem az adó visszaigénylésére, sem pedig befizetésére. Ha ezek után is érdeklődik a „söralátét iránt”,, itt mindent megtudhat róla.

Logika, kitöltés

Az szja-fizetés alapkérdéseinek eldöntése az adóbevallás elkészítésének alapja. Kinek kell egyáltalán szja-bevallást benyújtania? Hogyan kell papír alapon és elektronikusan szja-t bevallani? Mi a teendő, ha bevallásunk hibás? Mire kell figyelni a bevallás aláírásánál? Mit jelent, amikor az adóhatóság önellenőrzés elvégzésére hív? Ezekre a kérdésekre itt és itt talál választ.

 

A bevallásban is érvényesíthető adó- és adóalap-kedvezményeket az Adó szaklap segítségével ismertettük, külön kitértünk arra, hogy pontosan mik is a kedvezmények bevallásának szabályai. A családi kedvezmény érvényesítéséről, megosztásáról és extrém eseteiről itt tájékozódhat.

A NAV is szolgálatkész: itt elmagyarázzák, hogyan kell a számítógépünkre letölteni a bevallás elkészítéséhez szükséges programokat, itt pedig videós segítséget nyújtanak a bevallás elkészítéséhez egy átlagosnak tekinthető, kedvezményeket is igénybe vevő adózó példáján. Szakmai parterünk, az RSM DTM pedig hét fontos és praktikus tippet adott a bevallás hibátlan kitöltéséhez.

Speciális, de sokakat érintő kérdéseket külön is feldolgoztunk: megtudhatja, hogyan kell adózni használtcikk-értékesítés és ingatlan-bérbeadás után.

Fontos, mindenkit érintő, de sajnálatosan sok adózó által elhanyagolt lehetőségünk, hogy rendelkezhetünk adónk 1+1 százalékáról; ennek határideje is kedden jár le – részleteket ezzel kapcsolatban itt talál.

Május 21-ig fizetni is kell

Hétfő nemcsak az adóbevallás benyújtásának, hanem az szja megfizetésének is a határideje. Idén már a 150 ezer forintot meg nem haladó adófizetési kötelezettséget legfeljebb hat hónapon belül, pótlékmentesen, egyenlő részletekben is ki lehet fizetni. Erről itt olvashat bővebben.

A NAV honlapján elérhető, hogy kinek milyen számlaszámra kell utalnia adóját, illetve az is, hogy a bevallásokat – kedden még ingyenesen – hová kell postáznia; részletek itt. Az adóhatóság számos ügyfélszolgálata meghosszabbított nyitva tartással, kedd estig várja a kérdéseket, a bevallásokat, és a helyszínen fizetni vágyókat: ezek listáját itt találja.

Késedelem, visszautalás

A bevallás beadásának és az adó befizetésének elmulasztása igen költséges: a legrosszabbul az jár, aki késik a bevallással, késve és keveset fizet, és nem is javítja ki hibáit. Ő mulasztási bírságra, késedelmi pótlékra és adóbírságra is számíthat. A bűnökről és a büntetési tételekről itt olvashat.

Aki pénzt vár a NAV-tól, mert több előleget fizetett, mint kellet volna, legyen türelmes: az adóhatóságnak az igényléstől számítva 30 napja van arra, hogy kiutalja vagy kiküldje az szja-visszatérítést. Ha mégsem teszi, akkor is lehet, hogy az adózó hibázott. Részletek itt.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Megújították a magyar-svájci kettős adóztatás elkerüléséről szóló dokumentumot

A magyar-svájci gazdasági kapcsolatok további erősítése kiemelt fontosságú mindkét fél számára – hangsúlyozta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára, miután aláírta Jean-François Parozzal, a Svájci Államszövetség magyarországi nagykövetével a két ország közötti, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló, egyezmény módosító jegyzőkönyvét a Pénzügyminisztérium (PM) pénteki közleménye szerint.

2024. július 12.

NAV: elindult a dohány-kontroll

Elindult a dohány-kontroll: július elején megkezdődött a dohánylevelek betakarításának szezonja, az úgynevezett „törés”, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága kiemelt figyelmet fordít a feketekereskedelem megakadályozására – közölte a NAV pénteken.