A hét kérdése: külföldi jövedelem elszámolása az szja-bevallásban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2012. első félévben Magyarországon, a másodikban Ausztriában dolgoztamt munkaviszonyban. Szja-bevallásomban az Ausztriában szerzett, forintra átszámított jövedelmet csak tájékoztató jelleggel kell a bevallás 44. sorában feltüntetnem, vagy van más teendő is?


Az Ausztriából munkaviszonyból származó jövedelme Ausztriában adóköteles, így a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény szerint Magyarországon adómentes, ezért a jövedelemszámítás során nem kell figyelembe venni. Mivel belföldi illetőségű a magánszemély, akinek egyrészt adókötelezettsége keletkezett belföldről származóan, másrészt külföldön leadózott jövedelmet szerzett., ezért 2012-ben adóbevallást kell tennie.

Az Szja tv. 11. § (3) bekezdés f) pontja alapján „a magánszemély nem köteles bevallani azt a jövedelmet, amely nemzetközi szerződés vagy viszonosság alapján a Magyar Köztársaságban nem adóztatható, vagyis az a magánszemély nem ad bevallást, aki a magyar szabályok szerint nem bír illetőséggel, vagy a jövedelem nem tartozik az összevont adóalapba. E szabály alá nem lehet ide érteni a nemzetközi szerződés vagy viszonosság alapján az adó alól a Magyar Köztársaságban való mentesítést. [A tényállásban szereplő magánszemélynek tehát kizárólag abban az esetben nem kell bevallania a külföldről származó jövedelmét, ha arra nézve nemzetközi szerződés vagy viszonosság azt mondja ki, hogy a jövedelmet a forrásország jogosult megadóztatni, az illetőség országa pedig még a többi jövedelemre az illetőség országában kivetendő adó kiszámításánál sem veheti figyelembe azt.] Más szavakkal: a kettős adóztatás kizárására a teljes mentesítés módszerét kell alkalmazni. A fentiek alapján 2012. évre szerepeltetni kell adatot, mivel olyan jövedelem is volt 2012-ben, amely külföldről származott, de a kettős adóztatást kizáró egyezmény szerint e jövedelme nemzetközi szerződés alapján, Magyarországon az adó alól mentesített.

A bevallás kitöltési útmutatója szerint be kell számítani az összes éves jövedelembe a kettős adózást kizáró egyezmény szerinti, Magyarországon az adó alól mentesített külföldről származó jövedelmet, melyet törvénnyel vagy kormányrendelettel kihirdetett nemzetközi szerződés alapján az összevont adóalap meghatározásánál nem kell figyelembe venni. Ezen jövedelmeket a 1253-B lap 44. sorában kell bevallania.

A bevallás 30. sorára (adókedvezmények érvényesítése) is felhívom a figyelmet: a magánszemély összes jövedelme az adóévben az összevont adóalapja és valamennyi külön adózó – bevallási kötelezettséggel járó az Szja tv. 13. § (1) bek. i) pont – jövedelme összesen, amelynél a következőket is figyelembe kell venni:  be kell számítani a törvénnyel vagy kormányrendelettel kihirdetett nemzetközi szerződés alapján az adó alól Magyarországon mentesített azon jövedelmet, amely az összevont adóalapba tartozik az Szja tv. 29. § alapján, de a külföldön leadózott jövedelmet Magyarországon nem kell a jövedelemszámítás során figyelembe venni. Ennek figyelembevétele mellett a magánszemély az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezményekkel is élhet.

A kérdést Győri Éva szakértőnk válaszolta meg. További kérdések és válaszok itt.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 12.

Átfogó versenyképességi reformokat vár a Költségvetési Tanács

A tartósan 4 százalék feletti GDP bővülés érdekében az egyensúlyok helyreállítása mellett átfogó versenyképességi reformokra is szükség van – mondta a Költségvetési Tanács (KT) elnöke a Magyar Közgazdasági Társaság tagjainak tartott online előadásában.