Adóbotrány szorongatja Obamát


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Egyesült Államok adóhivatala (IRS) feltűnő érdeklődést mutatott az ellenzéki republikánusokat támogató nonprofit szervezetek pénzügyei iránt. Obama elnök szerint mindez tűrhetetlen, és az adóhatóságnak pártatlanul kell dolgoznia.


„A vizsgálat által feltártak tűrhetetlenek és megbocsáthatatlanok” – mondta az Egyesült Államok elnöke a pénzügyi tárca adóügyi főellenőre által végzett vizsgálat megállapításaira reagálva. Nyilatkozatában az elnök kiemelte: „Az IRS-nek tisztességes és pártatlan módon kell alkalmaznia a törvényt, alkalmazottjainak pedig a legfeddhetetlenebb módon kell eljárniuk. A jelentés azt mutatja, hogy néhány alkalmazott megbukott a vizsgán.”

Barack Obama utasította Jack Lew pénzügyminisztert, hogy vonja felelősségre azokat, akik vétkesek a konzervatív csoportok célzott és pótlólagos adóhivatali ellenőrzésében. „Függetlenül attól, hogyan engedtetett meg ez a fajta magatartás, a lényeg az, hogy méltatlan volt” – hangsúlyozta.

Nincs felelős

Az adóügyi főellenőr vizsgálata megállapította, hogy az IRS szándékosan vetett alá célzott és pótlólagos ellenőrzésnek konzervatív nonprofit csoportokat, ami „azt a látszatot kelti”, hogy a hatóság „politikailag nem elfogulatlan”.

A dokumentum ugyanakkor nem foglalt egyértelműen állást azzal kapcsolatban, hogy az intézkedések politikailag motiváltak voltak-e, nem nevezett meg felelősöket és nem indítványozott fegyelemi eljárást. Javaslatokat tett viszont azzal kapcsolatban, hogy a jövőben miként kezeljék az adómentességi kérelmeket, és felhívta a figyelmet arra, hogy az adóhivatal alkalmazottjainak részrehajlás nélkül kell végezniük a dolgukat.

A jelentés szerint a kérelmek szelektív felülvizsgálatának gyakorlata 2010-ben kezdődött és több mint másfél évig tartott. A célba vett szervezetek közül soknak a neve tartalmazta a hasonnevű konzervatív mozgalomra utaló Tea Party vagy a hazafi kifejezést. Az adóhatóság inkább a csoportok politikai platformja, mintsem az alapján vizsgálódott, hogy azok részt kívánnak-e venni politikai kampányban, ami kizárja az adómentességet.

A beadványok többségének elbírálása 13 hónapnál tovább tartott. A 2012. december 17-ig benyújtott és pótlólagos vizsgálatnak alávetett 296 adómentességi kérelem közül végül 108-at hagytak jóvá és 28-at visszavontak. A függőben lévő 160 folyamodvány ügyében 206 naptól három évig terjedő átfutási idő alatt sem született döntés.

Az IRS egy névtelenül nyilatkozó ellenőre szerint Lois Lerner, az IRS adómentességgel foglalkozó részlegének vezetője 2011 júniusában, miután tájékoztatták a hivatalon belüli eljárásokról, azonnal intézkedett, hogy változtassák meg az elbírálás „nem megfelelő” kritériumait. Az IRS alsóbb szintű alkalmazottjai azonban később, „vezetői jóváhagyás nélkül” visszatértek a korábbi gyakorlathoz, mert úgy ítélték meg, hogy az új ismérvek túlságosan is tágan értelmezhetők.

Kampányolhatnak a nonprofit szervezetek

Az adómentességre jogosult nonprofit szervezetekről Egyesült Államokban az adótörvénykönyv 501-es paragrafusa c pontjának 4. bekezdése rendelkezik. E szervezetek száma ugrásszerűen megnőtt azt követően, hogy a legfelsőbb bíróság 2010-ben határozatot hozott az úgynevezett Citizens United-ügyben. A testület ugyanis engedélyezte az ilyen csoportoknak, hogy korlátlanul költhessenek politikai hirdetésekre választási kampányok idején. A megkötés mindössze az, hogy konkrét jelöltek vagy pártok mellett nem kampányolhatnak, „a társadalom jóléti ügyei” mellett azonban igen.

A Fehér Ház a Watergate-botrány után elfogadott tilalom értelmében adóügyekben közvetlenül nem kérhet felvilágosítást az IRS-től. Az elnöki hivatal hatásköréhez csak az IRS biztosának és az ő vezető tanácsadójának kinevezése tartozik, az adóhivatal többi munkatársa köztisztviselő.

Obama fejét követelik

Az adóhivatali botrány, az AP hírügynökség munkatársainak szövetségi nyomozók általi lehallgatása, és a Bengáziban működő amerikai képviselet elleni terrortámadás ügyének republikánusok általi naprenden tartása rendkívül megnehezíti a demokrata párti elnök számára, hogy valóra váltsa a második kormányzati ciklusával kapcsolatos elképzeléseit.

Mi több, az ellenzéki honatyák részéről többen nyíltan szóba hozták az elmozdításának szükségességét.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 23.

eÁFA: duplázódik az adatszolgáltatási hiba büntetésének felső határa

A NAV eÁFA rendszerében július 1-jétől elérhető az önellenőrzés funkció, míg adatszolgáltatási hibák esetén augusztus 1-jétől a mulasztási bírság felső határa megduplázódik. A PwC közleménye az eÁFA bevezetésének tapasztalatairól, kihívásairól, valamint a rendszer fejlesztésének további elemeiről.