Adójavaslatokat tett a kereskedők szakszervezete


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Adókedvezmények járnának az infláció feletti béremelésre a szakszervezet javaslata szerint.


Javaslatokat tett a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) a kormánynak arra, hogyan lehetne ellensúlyozni a kereskedelmi szektor megnövekedett adóterheinek a foglalkoztatásra és bérekre gyakorolt kedvezőtlen hatását – közölte a szakszervezet pénteken.

A KDFSZ közleménye szerint plusz teherként érintik a szektorban működő vállalatokat a kereskedelmi különadók, továbbá az a törvénymódosítás, amely alapján az egymás utáni két évben veszteséges kereskedelmi nagyvállalatoknak be kellene szüntetni tevékenységüket. 

Az első javaslatban az szerepel, hogy le lehessen vonni az inflációt meghaladó béremelés tömegét az élelmiszerlánc felügyeleti díjból, amennyiben a fizikai dolgozók átlagos állományi létszáma nem csökken, ugyanakkor a számukra kifizetett alapbértömeg az inflációs rátát meghaladó mértékben emelkedik.

A KDFSZ javasolja továbbá, hogy a veszteséges működés szankcionálása során ne számítson be a veszteség kalkulációba az a költségtöbblet, amely a fizikai dolgozók alapbérének az inflációt meghaladó mértékű emeléséből keletkezik.

A szakszervezet azt is előterjesztette a kormánynak, hogy azok a vállalatok, amelyek a nyereség egy részét nyereségrészesedés formájában a dolgozók jövedelmének emelésére fordítják, kapjanak adókedvezményt  az így kiosztott nyereséghányadra. 

Az új Jogtár egyes előfizetési konstrukciói

mellé most táblagépet adunk!

További részletekért kattintson »

A fizikai dolgozók bruttó átlagbére a szakszervezet tájékoztatása szerint a kereskedelemben  121 500 forint volt 2013-ban, amelynek a nettó összege 79 600 forint. Ez a nettó bér nyolcezer forinttal marad el a létminimum 2013-as összegétől. A szabad vasárnap – szakszervezet által egyébként támogatott – bevezetése után, egy átlagos dolgozót a vasárnapi pótlék elvesztése miatt átlagosan havi 5500 forint  veszteség érhet, amely tovább súlyosbítja a megélhetési körülményeket – írja a KDFSZ.

A szakszervezet tavaly decemberben levélben küldte meg javaslatait a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, de arra még nem kaptak választ.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 15.

Egy percig se vegyük be, hogy a tranzakciós illeték emelése nem érinti az ügyfeleket

A hétfői kormányinfón Gulyás Gergely miniszter bejelentette, hogy a kormány megemeli a pénzügyi tranzakciós illetéket. Az állami elvonás mértéke 2024. augusztus 1-től a nem készpénzes tranzakcióknál 0,45 százalékra, de maximum 20 ezer forintra emelkedik (eddig 0,3 százalék és maximum 10 ezer forint volt), míg a készpénzt érintő tranzakciók esetében a korábbi 0,6-ról 0,9 százalékra nő.

2024. július 15.

A fejlesztési tartalék kezelése a társasági adóban

Az adózó – döntése szerint – a jövőbeni beruházásaira fejlesztési tartalékot képezhet. A fejlesztési tartalék a következő évek beruházásaira számvitelileg elkülönített forrás, amelyet lekötött tartalékként addig kell kimutatni az éves beszámolóban, ameddig az adózó a beruházást meg nem valósítja. A fejlesztési tartalék népszerű vállalatfinanszírozási eszköz, amelyhez a társasági adóban adózás előtti eredményt csökkentő tétel kapcsolódik. Az Adó szaklap írása a fejlesztési tartalékhoz kapcsolódó társaságiadó- és számviteli szabályokat ismerteti, illetve röviden kitér az egyéni vállalkozók fejlesztési tartalékképzési szabályaira is.