Adókedvezményeket kapnak a kkv-k


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Adószerkezet-módosítás nélkül jövőre mintegy 250 milliárd forintnyi mozgástér szabadul fel a költségvetésben, ennek számottevő részét a kormány a kis- és középvállalkozások támogatására, versenyképességük javítására kívánja fordítani- írja a Világgazdaság.

A lap értesülése szerint ilyen célkitűzések körvonalazódtak azon a megbeszélésen, amelyen Gyurcsány Ferenc több miniszter jelenlétében az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) munkáltatói oldalával egyeztetett a 2009-es adómódosításokról. Igaz, döntés még nem született, és e lépésekről a kormányfőnek még a szabad demokratákkal is közös nevezőre kell jutnia. Az MSZP-n belül biztosan sokan támogatnának ilyen jellegű módosításokat, ám a liberálisok esetében ez igencsak kétséges.

A legutóbbi hírek szerint a kkv-knek és a hátrányos helyzetű térségekben működő vállalkozásoknak adna jelentős kedvezményeket a kormány, a munkáltatókat érintő tb-járulék, a helyi iparűzési adó, valamint a magánszemélyeket terhelő egészségbiztosítási járulék terén is hatályba léphetnének könnyítések. Sőt, egyik forrásunk szerint a tervek között szerepel a négyszázalékos különadó kivezetése, valamint az adójóváírás kiterjesztése az egyéni vállalkozókra. Az adójogszabály-módosításokról azonban döntés még biztosan nincs, hiszen az egyeztetések az OÉT-tel és a koalíción belül is folytatódnak.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. július 23.

eÁFA: duplázódik az adatszolgáltatási hiba büntetésének felső határa

A NAV eÁFA rendszerében július 1-jétől elérhető az önellenőrzés funkció, míg adatszolgáltatási hibák esetén augusztus 1-jétől a mulasztási bírság felső határa megduplázódik. A PwC közleménye az eÁFA bevezetésének tapasztalatairól, kihívásairól, valamint a rendszer fejlesztésének további elemeiről.