Adózói kérdések a behozatali szabályozásról (3. rész)


Cikksorozatunkban a termékimport áfa-vonatkozásai kapcsán felmerülő adózói kérdéseket válaszolunk meg.

A sorozat előző részeit itt találja.

Most jöjjenek olyan kérdések, amelyek a Közösségen belül letelepedett adóalanyoktól érkeztek.

Egy, a Közösségen belül letelepedett vállalkozás érdeklődött a teendői után, ha csak abban a tagállamban értékesít kis értékű termékeket, ahol letelepedett. A termékeket közvetlenül az EU-n kívüli helyről adják fel a letelepedése helye szerinti tagállamban lévő vevőknek. Az adóalany dönthet úgy, hogy regisztrál az IOSS-ben, de e célból nem köteles közvetítőt igénybe venni.

Ebben az esetben a letelepedés helye szerinti tagállam az azonosítót kiadó tagállam. Adózónak fel kell számítania és be kell szednie a vevőtől az abban a tagállamban alkalmazandó áfát, ahová a termékeket feladják vagy elfuvarozzák. Adózónak közölnie kell az IOSS áfa-azonosító számát az EU-ban szabad forgalomba bocsátásra szánt termékek bevallásáért felelős személlyel, hogy a behozatalkor már ne kerüljön sor az áfa megfizetésére. Az IOSS áfa-azonosító számot az áruk szabad forgalomba bocsátásához szükséges vám-árunyilatkozatban érintett feleken kívül, másoknak nem kell továbbítania.

Amennyiben az adózó úgy dönt, hogy nem regisztrál az IOSS-ben, akkor a áfára vonatkozó nemzeti jogszabályok értelmében a behozatali áfa megfizetésére kötelezett személynek (jellemzően a vevőnek) az EU-ba történő behozatalkor kell megfizetnie az áfát, valamint adott esetben a kis értékű termékeket vám elé állító szerv által felszámított vámkezelési díjat. Ezeket a termékértékesítéseket nem kell feltüntetni a belföldi áfa-bevallásban.

A következő kérdésben is egy az EU-ban letelepedett vállalkozás érdeklődött a teendői után, ha kis értékű termékeket értékesít uniós vevőknek, nem az online üzletén keresztül, hanem kizárólag olyan elektronikus felületeken keresztül (pl. piactér, platform stb.), amelyek elősegítik az értékesítést. A termékeket közvetlenül egy EU-n kívüli helyről adják fel az uniós vevők számára.

Ebben az esetben az elektronikus felület vélelmezett értékesítőnek minősül. Az adózónak ügyelnie kell arra, hogy az elektronikus felület a termékértékesítést megelőzően egyértelmű tájékoztatást kapjon a termékek EU-n kívüli helyről történő feladásáról vagy szállításáról, és az áfa-nyilvántartásából egyértelműen ki kell derülnie a termékek EU-n kívüli helyről történő feladásának vagy szállításának. Az áfa szempontjából adózó ezeket a termékeket az elektronikus felület számára értékesíti, és az elektronikus felület értékesíti azokat a vevő részére. Ezekre a tranzakciókra vonatkozóan adózónak nyilvántartás-vezetési kötelezettsége van.

Végül nézzünk egy a Közösségen belül letelepedett vállalkozást, aki a cége nevében ömlesztve importál kis értékű termékeket abban a tagállamban, ahol letelepedett. A vámkezelést követően a termékeket a letelepedési helyem szerinti tagállamban lévő vevők számára értékesíti. Adózó kérdése az volt, hogy kell-e regisztrálnia az IOSS-ben ezekre az ügyletekre.

Nem, ezekre az ügyletekre nem lehet regisztrálni az IOSS-ben. Nem használhatja az IOSS-t, ha kis értékű termékeket saját nevében importál, majd e termékeket a hazájában lévő vevőknek továbbértékesíti. Az áruk behozatala tekintetében az áruk EU-ba történő beléptetésére és behozatalára vonatkozó általános szabályokat (normál vagy egyszerűsített eljárás) kell követnie – a részletek az Európai Unióba történő beléptetésre és behozatalra vonatkozó vámalakiságokról szóló iránymutatásban találhatóak. A letelepedés helye szerinti tagállamban a vevőknek történő későbbi értékesítések a belföldi értékesítésekre vonatkozó általános szabályok szerint történnek. Ezeket az értékesítéseket szerepeltetnie kell a belföldi áfa-bevallásában.

A szerző, Molnár Péter független adótanácsadó.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Megújították a magyar-svájci kettős adóztatás elkerüléséről szóló dokumentumot

A magyar-svájci gazdasági kapcsolatok további erősítése kiemelt fontosságú mindkét fél számára – hangsúlyozta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára, miután aláírta Jean-François Parozzal, a Svájci Államszövetség magyarországi nagykövetével a két ország közötti, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló, egyezmény módosító jegyzőkönyvét a Pénzügyminisztérium (PM) pénteki közleménye szerint.

2024. július 12.

NAV: elindult a dohány-kontroll

Elindult a dohány-kontroll: július elején megkezdődött a dohánylevelek betakarításának szezonja, az úgynevezett „törés”, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága kiemelt figyelmet fordít a feketekereskedelem megakadályozására – közölte a NAV pénteken.