Adóztatási IBAN számlaszámok és adónemek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A nemzetközi pénzforgalomban alkalmazandó NAV IBAN számlaszámok érvényes jegyzéke a NAV oldaláról frissítve letölthető.

A NAV 2023. január 11-étől érvényes IBAN-számlaszámai

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által nyilvántartott adót, vámot és az egyéb fizetési kötelezettségeket adónként, kötelezettségenként a megfelelő államháztartási számlára, a bírságot, a pótlékot és az ehhez kapcsolódó költségeket külön számlára kell megfizetni, forintban. Ha valaki az adott számlára külföldről szeretne befizetni, akkor a NAV IBAN-számlaszámait, vagyis nemzetközi bankszámlaszámait kell használnia. A számlaszámadatok a tájékoztató végén szerepelnek tételesen.

Mi az IBAN?

Az IBAN (International Bank Account Number) a fizetési számlák jelölésére szolgáló nemzetközi pénzforgalmi jelzőszám, ami a fizetési számla nemzetközi azonosítására szolgál[1]. Az IBAN egy 28 alfanumerikus karaktert tartalmazó számsor, amit a számlavezető pénzforgalmi szolgáltató – a NAV esetében a Magyar Államkincstár – a következők szerint alakít ki[2]:

az első két karakter Magyarország ISO 3166 szabvány szerinti országkódja: HU;
a 3. és 4. karakter az ellenőrzőszám, amelynek algoritmusát az Európai Banki Szabványügyi Bizottság [European Committee for Banking Standards (ECBS)] IBAN képzésére vonatkozó szabványa tartalmazza;
az 5-28. karakter a belföldi pénzforgalmi jelzőszám (16 karakter hosszúságú pénzforgalmi jelzőszám esetében az IBAN képzésekor az utolsó 8 karaktert nulla számjeggyel kell feltölteni).

Mikor kell alkalmazni?

Az IBAN-számlaszámot kizárólag a nemzetközi pénzforgalomban, devizaátutalási megbízásokon kell alkalmazni, például külföldről teljesített átutalásoknál.

Hogyan kell alkalmazni?

Az IBAN-számlaszámot balra igazítva, folyamatosan, tagolatlan módon, szóköz és egyéb karakterek nélkül kell megadni, az „IBAN” megjelölést nem szabad a számlaszám elé írni.

A devizaátutalási megbízáson a megfelelő költségvetési számlához (adónemhez) tartozó kedvezményezett IBAN-számlaszám mellett az alábbi adatokat kell megadni:

  • kedvezményezett neve,
  • kedvezményezett bankjának neve és címe,
  • kedvezményezett bankjának SWIFT/BIC-kódja.
  • Kedvezményezett neveként elegendő a NAV-ot megadni, de az egyszerűbb azonosításhoz feltüntethető a konkrét költségvetési számlaszám neve is.

A „kedvezményezett bankjának neve és címe”, valamint „a kedvezményezett bankjának SWIFT/BIC-kódja” adatokat attól függően kell megadni, hogy a deviza-átutalást milyen elszámolási rendszeren (SEPA vagy egyéb) keresztül kezdeményezik.

Devizaátutalás SEPA-rendszerben

A NAV IBAN-számlaszámaira a SEPA-rendszeren („Single Euro Payment Area”, azaz Egységes Euró Fizetési Övezet) keresztül csak akkor lehet utalni, ha az ügyfél bankja is tagja a SEPA-megállapodásnak, ami ezeknek a fizetési módoknak az alkalmazására jött létre. (A SEPA tagjai az Európai Unió tagállamai, valamint Izland, Lichtenstein, Monaco, Norvégia és Svájc. A Magyar Államkincstár, mint a NAV számlavezető bankja 2014. szeptember 8. napjával csatlakozott a SEPA euró átutalási rendszerhez.)

SEPA-átutalásnál

a kedvezményezett bankja SWIFT/BIC-kódjaként a Magyar Államkincstár HUSTHUHB kódját kell feltüntetni és
az „SHA” (osztott költségvállalás) költségviselési módot kell megjelölni.

Devizaátutalás más elszámolási rendszerekben

Egyéb (SEPA-tól eltérő) elszámolási rendszerekben (pléldául TARGET2) teljesített nemzetközi devizaátutaláskor

fel kell tüntetni a számlavezető („account with institution”) Magyar Államkincstár SWIFT/BIC kódját: HUSTHUHB, valamint
a Magyar Államkincstár levelező („correspondent”) bankjaként a Magyar Nemzeti Bank SWIFT/BIC kódját is:

Milyen adatokat kell még megadni?

A devizaátutalási megbízás „Kedvezményezettel közlendő” rovatában, továbbá az átutalást teljesítő adózóra (ügyfélre) vonatkozóan meg kell adni:

kötelezettségjellegű, tételes elszámolású számlák [1. b) számlacsoport] esetén a vámazonosító számot, valamint – a NAV Vámletét letéti számla kivételével – az érintett határozatszámot,
minden más esetben [1. a), 2., 3., 4. számlacsoportok] a belföldi adóazonosító számot (adószámot, vagy adóazonosító jelet),
hogy a befizetést az adószámlán jóvá lehessen írni.

Hogyan kell fizetni?

A NAV költségvetési számláira a kötelezettségeket forintban kell megfizetni[3], ettől eltérni a társasági adó, [4] illetve a különleges gazdasági övezetekhez kapcsolódó helyi iparűzési adó megfizetése esetén lehet. [5]

A befizetési módokról[6] a „Ki hogyan fizethet a NAV-nak?” című tájékoztatóban olvashat.

A belföldi számláról, forintban történő átutalásokra változatlanul a honlapon „Adóztatási számlaszámok és adónemek jegyzéke” menüpont alatt közzétett költségvetési számlaszámok szolgálnak.

További információ

A devizaátutalási megbízások kitöltéséről bővebb tájékoztatás a Magyar Államkincstár honlapján (www.allamkincstar.gov.hu) „A Magyar Államkincstár szabályzata a devizaszámla-vezetési szolgáltatásáról” című szabályzatban és a „Kitöltési útmutató a papír alapú deviza-átutalási megbízáshoz” című tájékoztatóban található.

A kötelezettség- és letéti jellegű számlák, adónemek ITT érhetők el.

Forrás: NAV


Kapcsolódó cikkek

2024. július 23.

eÁFA: duplázódik az adatszolgáltatási hiba büntetésének felső határa

A NAV eÁFA rendszerében július 1-jétől elérhető az önellenőrzés funkció, míg adatszolgáltatási hibák esetén augusztus 1-jétől a mulasztási bírság felső határa megduplázódik. A PwC közleménye az eÁFA bevezetésének tapasztalatairól, kihívásairól, valamint a rendszer fejlesztésének további elemeiről.