Alig fizetünk tranzakciós illetéket


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Áprilisban az előirányzat fele sem folyt be a büdzsébe – értesült a Figyelő Online.


Áprilisban 11 milliárd 278 millió forint pénzügyi tranzakciós illeték folyt be a büdzsébe, ami kevesebb, mint az időarányos előirányzat fele – írja a lap. Az év első négy hónapjában így 38,8 milliárd forint tranzakciós illetékre tett szert a költségvetés, így egyre kétségesebb, hogy meglesz-e az egész évre várt 301 milliárdos bevétel. A kormány hivatalosan 80 milliárd forintos elmaradást ismer el, de a háttérben állítólag ennél tízmilliárdokkal nagyobb bevételkieséssel számolnak. A bevételkiesés okát találgatják: rossz tervezés, ésszerűbb bankolás, az euróhoz kötött fizetési forgalom elvándorlása szerepel az okok között. Van, aki azt állítja, hogy a tranzakciósilleték-bevétel más adók mintájára szezonális, és az utolsó negyedévben jönnek majd a bevételek.

További részleteket itt talál.


Kapcsolódó cikkek

2023. október 3.

Uniós biztosjelölt: meg kell fontolni a kerozinadó és a fosszilis üzemanyagadó bevezetését

Mivel az Európai Uniónak vezető szerepet kell vállalnia a környezetvédelem területén, meg kell fontolnia a repülőgépek üzemanyagának megadóztatását, azaz a kerozinadó, illetve a fosszilis üzemanyagadó, azaz a karbonadó bevetésének lehetőségeit – jelentette ki Wopke Hoekstra holland külügyminiszter, új uniós biztosjelölt Strasbourgban, az Európai Parlament környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági bizottságának (ENVI) meghallgatásán hétfőn.

2023. október 2.

Könnyebb lesz a KKV-k élete

Az ETAF (European Tax Adviser Federation) tájékoztatása szerint az Európai Bizottság 2023. szeptember 12-én elfogadott egy jelentős mérföldkőnek számító KKV javaslatcsomagot az EU-ban működő határon átnyúló mikro-, kis- és középvállalatok támogatására, mely az adózással kapcsolatos adminisztratív kötelezettségek drasztikus könnyítésére irányul – hívta fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.