Alig fizetünk tranzakciós illetéket


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Áprilisban az előirányzat fele sem folyt be a büdzsébe – értesült a Figyelő Online.


Áprilisban 11 milliárd 278 millió forint pénzügyi tranzakciós illeték folyt be a büdzsébe, ami kevesebb, mint az időarányos előirányzat fele – írja a lap. Az év első négy hónapjában így 38,8 milliárd forint tranzakciós illetékre tett szert a költségvetés, így egyre kétségesebb, hogy meglesz-e az egész évre várt 301 milliárdos bevétel. A kormány hivatalosan 80 milliárd forintos elmaradást ismer el, de a háttérben állítólag ennél tízmilliárdokkal nagyobb bevételkieséssel számolnak. A bevételkiesés okát találgatják: rossz tervezés, ésszerűbb bankolás, az euróhoz kötött fizetési forgalom elvándorlása szerepel az okok között. Van, aki azt állítja, hogy a tranzakciósilleték-bevétel más adók mintájára szezonális, és az utolsó negyedévben jönnek majd a bevételek.

További részleteket itt talál.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 22.

Ezért nem adómentes a borravaló

Az adómentes borravaló gyakorlati megvalósulásának jelenleg két alapvető akadálya van – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Jelenleg csak a felszolgálónak készpénzben adott borravaló adómentes.

2024. július 19.

Orbán Trump ígérete nyomán adómentessé tenné a borravalót

Orbán Viktor miniszterelnök figyelemre méltónak tartja Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt javaslatát a borravaló adómentességéről, és Magyarországon sem látja annak szükségét, hogy a borravalót adóztassák.