Transzferár-nyilvántartás: közeleg a határidő


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A transzferár-nyilvántartásnak a társasági adó bevallásával együtt kell elkészülnie – olvasható az RSM DTM blogbejegyzésében.


A társaságiadó-bevallás közelgő határideje miatt szeretném felhívni a figyelmet a következőkre. Mint a társaságiadó-bevallásról készített bejegyzésemben már jeleztem, az 1229-es bevallás főlapján jelölni kell, ha az adott társaság a transzferár-dokumentáció készítési kötelezettségének közös nyilvántartás írásával kíván eleget tenni.

 

A múlt héten felmerült a kérdés, hogy a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény által a transzferár-nyilvántartások elkészítésére vonatkozóan megszabott, a társaságiadó-bevallás benyújtásának időpontjával egybeeső határidő vonatkozik-e a közös transzferár-nyilvántartást készítő vállalkozásokra is. A válasz röviden sajnos az, hogy igen. Ugyan általános gyakorlat a cégeknél, hogy a közös transzferár nyilvántartások később készülnek el, tekintettel arra, hogy más országokban a beszámoló elkészítésére vonatkozó határidő eltér a hazaitól. Magyarországon ennek ellenére a transzferár-nyilvántartásnak a társasági adó bevallásával egyidejűleg kell elkészülnie.

A bejegyzés szerzője Hegedűs Sándor, az RSM DTM Hungary Zrt. Adóüzletág-vezetője. Az RSM DTM blog az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.

2024. június 20.

Illeték: cserét pótló vétel

Életünk során adunk-veszünk dolgokat, akár ingatlanokat is. Változunk is változtatunk. Abban az esetben, ha ingatlant szerzünk ellenérték fejében, általában vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlan szerzése, átruházása, hasznosítása jogi esemény is, mely akár csere formájában is megvalósulhat. Jelen cikkben az illetéktörvényben szereplő csere, illetve cserét pótló vétel szabályait, érdekességeit mutatjuk be.

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.