Az áfamentes kivitel részletei


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ha az exportcikk 90 napon túl, de 360 napon belül elhagyja az EK területét, igazolással áfamentes lehet  kivitel.


2014. január elsején lépett hatályba az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: Áfa törvény) termékexport (termék Közösség területén kívülre történő értékesítése) adómentességére vonatkozó 98. §-ának (5) bekezdése, mely biztosítja, hogy amennyiben a mentesség kizárólag a termék Közösség területén kívülre történő kiléptetésére előírt 90 napos határidő túllépése miatt nem alkalmazható, de a termék később, az új rendelkezés szerint 360 napon belül mégis elhagyja a Közösség területét, és ezt a kiléptető hatóság igazolja, akkor az adómentesség e termékértékesítésre utólag alkalmazható – olvasható a NAV közleményében.

Az Áfa törvény alapján a termékexport az alábbi feltételek együttes teljesülése esetén adómentes:

  • az értékesített terméket a teljesítés napját követően 90 napon belül ki kell léptetni a Közösség területén kívülre, mely tényt a vámhatóság, illetve egyéb kiléptető hatóság igazol,
  • az értékesített terméket az értékesítés és a kiléptetés között a kipróbálástól és a próbagyártástól eltekintve nem lehet használni vagy hasznosítani,
  • amennyiben a terméket a beszerző fuvarozza, fuvaroztatja el, akkor ezzel összefüggésben nem lehet belföldön letelepedett adóalany.

Nem alkalmazható az adómentesség abban az esetben, ha a terméket a beszerző maga fuvarozza el és ez a termék hajó, turista repülőgép vagy magánhasználatra szolgáló közlekedési eszköz tartozéka, vagy ezek üzemeltetéséhez szükséges.

Számviteli változások, felkészülés a beszámolókészítésre és a tao-bevallásra

Szakmai fórum és képzés: 2014. március 25.

  • Könyvvizsgálóknak: 2 kreditpont
  • Adótanácsadóknak, adószakértőknek, okleveles adószakértőknek: 4 kreditpont

Jelentkezzen most!

A mentesség elengedhetetlen feltétele, hogy a terméket a termékértékesítés teljesítésének napját követően 90 napon belül ki kell léptetni a Közösség területéről. Amennyiben az értékesített termék kiléptetésére az említett 90 napos határidőn belül nem kerül sor, az eredeti teljesítési időponttal adófizetési kötelezettség keletkezik, melyet a termékre vonatkozó adómértékkel kell megállapítani. (Az adófizetési kötelezettség fennáll abban az esetben is, ha az értékesítést adómentesen számlázták az eredeti teljesítési időpontban, a kiléptetés igazolt megtörténtét feltételező jogos várakozással.) Az Áfa törvény 98. §-ának új (5) bekezdése alapján ugyanakkor, amennyiben a termék későbbi, a teljesítést követő 360 napon belüli (igazolt) kiléptetésére mégis sor kerül, a fizetendő adó az ezen termékértékesítést terhelő fizetendő adóval megegyező összegben utólag csökkenthető, a megfelelő bizonylatolás mellett. A fizetendő adó csökkentésének feltétele egyrészt az ügylet teljesítését tanúsító számla megfelelő módosítása, másrészt a 360 napon belüli kiszállítás megtörténtének kiléptető hatóság általi igazolása.

Az Áfa törvény 153/B § (1) bekezdés d) pontja szerint az adóalany a fizetendő adó utólagos csökkenését leghamarabb abban az adómegállapítási időszakban jogosult figyelembe venni, amikor a kiléptető hatóság igazolása a Közösség területének elhagyásáról az adóalany saját rendelkezésére, az adó felszámítását módosító számla pedig a vevő személyes rendelkezésére áll.

További részleteket itt talál.

Kiskönyvtár az áfáról 3. rész: Áfalevonás és áfa-visszaigénylés

Gyakorlati példákon keresztül bemutatjuk az adólevonási jog természetét, szabályait, az adólevonás általános és különös feltételeit, kitérve a speciális termék- és szolgáltatáskörökre. Ismertetjük az adólevonás tárgyi feltételeit, valamint az áfa-visszaigénylés jelenleg hatályos rendszerét.

Rendelje meg most! Ára mindössze 2990 Ft+ 5% áfa

 


Kapcsolódó cikkek

2024. július 22.

Ezért nem adómentes a borravaló

Az adómentes borravaló gyakorlati megvalósulásának jelenleg két alapvető akadálya van – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Jelenleg csak a felszolgálónak készpénzben adott borravaló adómentes.

2024. július 19.

Orbán Trump ígérete nyomán adómentessé tenné a borravalót

Orbán Viktor miniszterelnök figyelemre méltónak tartja Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt javaslatát a borravaló adómentességéről, és Magyarországon sem látja annak szükségét, hogy a borravalót adóztassák.