Az egyszerűsített foglalkoztatás bejelentése


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján részletes tájékoztatást tett közzé az április 1-jétől hatályos egyszerűsített foglalkoztatás szabályainak gyakorlati alkalmazásáról. A tájékoztató tartalmazza azt a programot is, amelynek segítségével a nyilvántartott álláskeresők bejelenthetik a munkaügyi központnak az egyszerűsített foglalkoztatási viszony létesítését.

Az álláskeresési ellátásban részesülő személyt az egyszerűsített foglalkoztatás vonatkozásában bejelentési kötelezettség terheli.

Mezőgazdasági és idegenforgalmi idénymunka, háztartási munka és kiemelten közhasznú foglalkoztató által biztosított munka esetében az illetékes munkaügyi kirendeltségen legkésőbb a munkavégzést megelőző napon be kell jelentenie a foglalkoztatási jogviszony létesítését. A bejelentés elmulasztása szankciót von maga után, álláskeresési támogatás csak a folyósítás megszüntetésétől számított 90 nap elteltével folyósítható.

Alkalmi foglalkoztatásnak minősülő munka esetén a munkavégzést követő három munkanapon belül kell bejelentést tenni és csatolni kell a munkáltatónál vezetett jelenléti ív vagy a munkaszerződés egy példányát. Az álláskeresőként való nyilvántartás és az álláskeresési támogatás nem szűnik meg, de a munkavégzés napjaira álláskeresési járadékot nem folyósítanak.

A bejelentési kKötelezettségnek az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján elérhető program használatával is eleget lehet tenni. A program országosan mindenki számára hozzáférhető módon nyújt segítséget a bejelentéshez. A programba történő bejelentkezéshez szükséges az ügyfél egyedi azonosítója, amelyet az illetékes munkaügyi kirendeltségen személyesen lehet beszerezni. Illetékes kirendeltség az, amely az ügyfelet álláskeresőként nyilvántartja.

A tájékoztató a foglalkoztatóknak is részletes információkat tartalmaz az egyszerűsített foglalkoztatásról. A foglalkoztatáshoz egyszerűsített munkaszerződést kell kötni, illetve elektronikusan kell bejelenteni a foglalkoztatást az APEH felé, a munkavégzés megkezdését megelőzően.

Forrás: Állami Foglalkoztatási Szolgálat


Kapcsolódó cikkek

2024. július 23.

eÁFA: duplázódik az adatszolgáltatási hiba büntetésének felső határa

A NAV eÁFA rendszerében július 1-jétől elérhető az önellenőrzés funkció, míg adatszolgáltatási hibák esetén augusztus 1-jétől a mulasztási bírság felső határa megduplázódik. A PwC közleménye az eÁFA bevezetésének tapasztalatairól, kihívásairól, valamint a rendszer fejlesztésének további elemeiről.