Az Európai Bíróság elé kerül az áfatörvény


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az áfakülönbözet magyarországi visszatérítése ügyében az Európai Bírósághoz fordul az Európai Bizottság EB) – írta az MTI-Eco.

A magyar áfatörvény értelmében az adóalanyok választhatnak, hogy a negatív előjelű áfakülönbözetet átviszik a következő adómegállapítási időszakra, vagy azonnal visszaigénylik. Nem jogosít azonban az áfakülönbözet visszaigénylésére az olyan beszerzés után előzetesen felszámított áfa, amelynek ellenértékét az adóalany nem fizette ki.

Brüsszel szerint ez a rendszer sérti az uniós áfairányelvet. A PM a korábbi eljárását jogszerűnek tartja, álláspontján nem változtat.

Eljárást kezdeményezett az EB Magyarországgal szemben a megreformált közbeszerzési törvény erőforrást nyújtó szervezetre vonatkozó szabálya, illetve a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság irodai eszközbeszerzésre szóló, áfa nélkül 3,5 milliárd forint értékű szerződésének ügyében is. Két hivatalos felszólítást kap az ország, indoklással ellátott vélemény formájában, amely az uniós jogsértési eljárás második lépcsőjének felel meg.

Forrás: Napi Online


Kapcsolódó cikkek

2024. július 15.

A fejlesztési tartalék kezelése a társasági adóban

Az adózó – döntése szerint – a jövőbeni beruházásaira fejlesztési tartalékot képezhet. A fejlesztési tartalék a következő évek beruházásaira számvitelileg elkülönített forrás, amelyet lekötött tartalékként addig kell kimutatni az éves beszámolóban, ameddig az adózó a beruházást meg nem valósítja. A fejlesztési tartalék népszerű vállalatfinanszírozási eszköz, amelyhez a társasági adóban adózás előtti eredményt csökkentő tétel kapcsolódik. Az Adó szaklap írása a fejlesztési tartalékhoz kapcsolódó társaságiadó- és számviteli szabályokat ismerteti, illetve röviden kitér az egyéni vállalkozók fejlesztési tartalékképzési szabályaira is.

2024. július 12.

Megújították a magyar-svájci kettős adóztatás elkerüléséről szóló dokumentumot

A magyar-svájci gazdasági kapcsolatok további erősítése kiemelt fontosságú mindkét fél számára – hangsúlyozta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára, miután aláírta Jean-François Parozzal, a Svájci Államszövetség magyarországi nagykövetével a két ország közötti, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló, egyezmény módosító jegyzőkönyvét a Pénzügyminisztérium (PM) pénteki közleménye szerint.