Az ötödik napot a kormány fizeti


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kormány átvállalná az ötödik nap munkabérét azoknál a cégeknél, ahol egyébként hetente csak négy napot dolgoznának – jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Kormányzati Válságmegelőző és Válságkezelő Központ (KVVK) megalakulása után. A javaslatot már jövő héten tárgyalja a kabinet.

A kormány átvállalná az ötödik nap munkabérét azoknál a cégeknél, ahol egyébként hetente csak négy napot dolgoznának. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Kormányzati Válságmegelőző és Válságkezelő Központ (KVVK) megalakulása után bejelentette: erre uniós forrásokból 20 milliárd forintot különítenek el, és a javaslatot a jövő héten már tárgyalja a kabinet. A tervezett konstrukcióban az ötödik napon munka helyett képzés zajlana a cégeknél.

Az ötödik nap bérét az állam legfeljebb a szokásos napi bér 80 százalékáig, maximum a minimálbér kétszereséig vállalná át a munkaadótól – tette hozzá Gyurcsány Ferenc. A kormányfő szerint ez a megoldás az alkalmazottak húsz százalékának tenné lehetővé munkahelye megőrzését.

A kormányfő elmondta: áttekintették az októberi gazdasági csúcson bejelentett intézkedések megvalósítását, amelynek szerinte kedvező a mérlege. Az ott megígért intézkedések közül csak egyet korrigálnak. A gazdasági csúcson elhangzott, hogy ha valamely cég egy új embert alkalmaz, akkor legalább másik öt dolgozónál csökkenne a társadalombiztosítási teher. A miniszterelnök úgy látja, a tervezett általános járulékcsökkentés kiváltja ezt az ígéretet. Az erre fordítandó forrásokat csoportosítanák át az ötödik munkanap bérének átvállalására, a tervezett általános járulékcsökkentést pedig az adó- és szociális rendszer átalakításának keretében valósítják meg.

Várhatóan a jövő héten elkészülnek azok a magyarországi bankokkal kötendő szerződések, amelyek lehetővé teszik, hogy 200 millió forint értékig forgóeszköz-finanszírozási támogatást nyújtsanak elsősorban kis- és középvállalkozásoknak. Ehhez a cégek február végén, március elején juthatnak hozzá tömegesen.

Forrás: Népszabadság Online


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.