Most ért ide a csődhullám


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az idei év első hónapjában egy híján 1400 céggel szemben indítottak felszámolási eljárást Magyarországon: ez minden idők legrosszabb havi adata – derül ki az Opten céginformációs szolgálat közleményéből.

Nem kérdés, ez a csődhullám kezdete – jelentette ki Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója, miután a társaság megjelentette havi rendszeres statisztikáját az előző hónapban felszámolás és végelszámolás alá kerülő cégekről. Tavaly egy év alatt összesen 11 500 céggel szemben indítottak felszámolási eljárást, azaz havi átlagban az ezret sem érte el az adósság súlya alatt bedőlő cégek száma. Az eddigi legrosszabb hónap tavaly november volt, akkor 1166 céget számoltak föl, míg korábban sosem érte el a havi érték az ezres nagyságrendet.

A stratégiai igazgató szerint a felszámolások számának növekedése idén biztosan meghaladja az 50 százalékot, ez pedig 17 000 felszámolást jelent a tavalyi 11 500-zal szemben. Ennek a becslésnek a kockázata felfelé nagyobb, mint lefelé, így a stratégiai igazgató szerint a 20 000 felszámolás sem kizárt. „Sajnos a magyar vállalkozások szerkezete nagyon kedvez a dominóhatás bekövetkezésének, hiszen a rendkívül alacsony nyereséghányad és a kis tőkeerő mellett könnyen bekövetkezik a likviditási válság a cégek életében” – véli az Opten stratégiai igazgatója. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy sok cég egy lábon áll, akár termékszerkezetét, akár megrendelőinek számát nézzük.

Az Opten adatai szerint januárban 970 céget szüntettek meg tulajdonosaik végelszámolás útján. Tavaly havonta átlagosan 810 céget számoltak fel tulajdonosaik – ez is nagyon magas szám, de a növekedés üteme korántsem akkora, mint a felszámolásoknál. „Ez azt támasztja alá, hogy nem lehet minden végelszámolásra fizetésképtelenségi problémaként tekinteni, hiszen ha ez igaz lenne, akkor a felszámolásoknak és végelszámolásoknak nagyjából egyforma ütemben kellene emelkedniük” – értékelte a helyzetet Csorbai Hajnalka.

Januárban decemberhez hasonlóan sok – összesen 4380 – céget alapítottak Magyarországon, de a törölt cégek száma most először meghaladta az újonnan bejegyzettekét, így januárban csökkent a működő cégek száma. „A cégalapítási kedv ennek ismeretében is meglepő, hiszen az adóváltozások mostanában nem ösztönöznek vállalkozás alapítására” – véli az Opten stratégiai igazgatója.

Forrás: Napi Online


Kapcsolódó cikkek

2024. június 13.

Hullócsillagok – adócsaló médiavállalat omlott össze

Rövid életű, egyben hamis csillagként ragyogott a médiaiparban az a bűnszervezet, amely megközelítőleg kétmilliárd forintnyi áfa befizetését csalta el. Az elkövetők a bűncselekmény elkövetéséből származó hasznot készpénzben, ingatlanban, illetve drága gépkocsikban halmozták fel. A pénzügyi nyomozók nagyszabású akciója során 52 helyszínen csaptak le egyszerre a Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóság nyomozói, a Bevetési Igazgatóság járőrei, valamint a MERKUR bevetési egység.