Csökkenhet a nők munkaerő-piaci hátránya


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A munkahelyvédelmi akcióterv kismamákat érintő intézkedéseinek köszönhetően csökkenhet a nők munkaerő-piaci hátránya, ugyanis a munkáltatóknak megéri majd gyesről visszatérő édesanyákat foglalkoztatniuk – mondta Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője.

Ma a nőknek egyértelmű hátrányt jelent a munkaerőpiacon, ha kisgyermekeik vannak, hiszen sokszor már az állásinterjúkra sem hívják be őket emiatt – mondta szerdai sajtótájékoztatóján Selmeczi Gabriella. Az Orbán Viktor kormányfő által meghirdetett munkahelyvédelmi tervnek köszönhetően mindez változni fog, ugyanis a munkaadók jelentős kedvezményt kapnak majd, ha gyesről visszatérő édesanyákat alkalmaznak – vélte a Fidesz szóvivője.

Az akcióterv szerint a gyesről és a gyedről visszatérők után az elhelyezkedést követő első két évben nem kell majd járulékot fizetniük a munkáltatóknak, a harmadik évben pedig csak a jelenlegi felét. Az első két esztendőben éves szinten így 342 ezer forint, a harmadik évben pedig 174 ezer forint lesz a munkaadók megtakarítása – közölte a Fidesz szóvivője, hangsúlyozva: „a mostani időkben meg fogják fontolni a munkáltatók, hogy érdemes lesz a jövőben gyesről visszatérő édesanyákat foglalkoztatni”.

Elemzésünket a munkahelyvédelmi akciótervről itt olvashatja, a bejelentés részleteit pedig itt.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. március 21.

Belépésre jogosító szolgáltatások az áfában

A Héa irányelv 53. cikke szerint az adóalany részére nyújtott kulturális, művészeti, sport-, tudományos, oktatási, szórakoztatási vagy hasonló eseményekre, mint például vásárokra és kiállításokra történő belépésre vonatkozó szolgáltatások, valamint a belépéshez kapcsolódó járulékos szolgáltatások teljesítési helye az a hely, ahol a fenti események megrendezésére ténylegesen sor kerül.

2023. március 20.

Hárommilliárdos áfacsalás miatt hallgattak ki húsz embert

Az unióból beszerzett prémium kategóriás mobilokkal üzletelt az a bűnszervezet, amelyre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói csaptak le a közelmúltban: a nyomozók húsz embert állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat-felhasználás megalapozott gyanúja miatt.

2023. március 20.

BDO: Itthon is nagy változást hoz az elektronikus számlázásban az új EU-sztenderd

A számlaforgalom valós idejű ellenőrzése nem idegen a magyar vállalkozásoknak, de nem is ez lesz a legnagyobb kihívás abban az uniós jogszabálycsomagban, melynek bevezetésére több lépésben a következő években kerül sor, 2028-ig. Az elvárások teljesítéséhez nem elég a jó szándék, rengeteg cég lesz, ahol a működést is jelentősen át kell majd alakítani ‒ hívta fel a figyelmet Nyári Zsolt, a BDO Magyarország K-X Tanácsadó Kft. partnere és okleveles adószakértője.