Csökkenhet a nők munkaerő-piaci hátránya


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A munkahelyvédelmi akcióterv kismamákat érintő intézkedéseinek köszönhetően csökkenhet a nők munkaerő-piaci hátránya, ugyanis a munkáltatóknak megéri majd gyesről visszatérő édesanyákat foglalkoztatniuk – mondta Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője.


Ma a nőknek egyértelmű hátrányt jelent a munkaerőpiacon, ha kisgyermekeik vannak, hiszen sokszor már az állásinterjúkra sem hívják be őket emiatt – mondta szerdai sajtótájékoztatóján Selmeczi Gabriella. Az Orbán Viktor kormányfő által meghirdetett munkahelyvédelmi tervnek köszönhetően mindez változni fog, ugyanis a munkaadók jelentős kedvezményt kapnak majd, ha gyesről visszatérő édesanyákat alkalmaznak – vélte a Fidesz szóvivője.

Az akcióterv szerint a gyesről és a gyedről visszatérők után az elhelyezkedést követő első két évben nem kell majd járulékot fizetniük a munkáltatóknak, a harmadik évben pedig csak a jelenlegi felét. Az első két esztendőben éves szinten így 342 ezer forint, a harmadik évben pedig 174 ezer forint lesz a munkaadók megtakarítása – közölte a Fidesz szóvivője, hangsúlyozva: „a mostani időkben meg fogják fontolni a munkáltatók, hogy érdemes lesz a jövőben gyesről visszatérő édesanyákat foglalkoztatni”.

Elemzésünket a munkahelyvédelmi akciótervről itt olvashatja, a bejelentés részleteit pedig itt.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 17.

Szponzori támogatások a sportban – társasági adó szemmel

2024 nyarán több olyan rangos sportesemény is megrendezésre kerül, amely nemcsak a sportközvetítések nézőit hozza lázba, hanem az esetleges támogatók, szponzorok számára is érdeklődésre tarthat számot. A jelentős marketingérték, amelyet ezek a rendezvények magukban hordoznak, azzal jár, hogy a gazdasági élet szereplői előszeretettel támogatják az adott sportág keretein belül működő sportszervezeteket, illetve sportköztestületet. Mindez természetesen adóvonzattal is jár – ennek kérdéskörét járjuk körül a társasági adó tekintetében.