Egyházi 1 százalékok: visszakapaszkodóban – infografika


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A korábbi drámai visszaesés után tavaly ismét érdemben nőtt az egyházaknak juttatott 1%-ok összege. A 10-es élmezőnyhöz ennek 96 százaléka jutott, az élen álló Katolikus Egyház pedig önmaga a teljes summa 58 százalékát jegyezte. Az InfoTandem heti infografikája.


Bő 400 millió forintnyival többet sikerült az egyházaknak 2013-ban begyűjteniük az 1 százalékos felajánlásokból, mint az egy esztendővel korábbi mélypont idején, amikor több mint egymilliárd forinttal zuhant a nekik rendelt összeg. A tavalyi 4,31 milliárd forint 1,1 millió adófizetőnek köszönhető, ami a legmagasabb szám ebben az évtizedben, a 2010-est például jó 200 ezerrel haladja meg.

A jogosultak köre ezúttal nem változott: ugyanaz a 31 egyház, felekezet és vallási közösség juthatott ilyen módon adományokhoz, mint 2012-ben, amikor törvényben rögzítették, mely felekezetek számára lehet az 1 százalékról rendelkezni. (Egy évvel azelőtt még 87, azt megelőzően pedig 185 egyháznál gyarapodott ilyen módon a kassza.) A május 20-i szja-bevallási határidőig egyébként az idén is ugyanebből a 31-es körből lehet választani az 1 százalékos lapok kitöltésekor.

 

Az élmezőny tavaly is igen stabilnak bizonyult: a TOP 10-ben – amely a teljes összeg 96 százalékát gyűjtötte be – mindössze egy helycsere történt: a Krisna-Tudatú Hívők Közössége, amelynek támogatása negyedével nőtt, feljött a 4. helyre, eggyel hátrébb szorítva így a Baptista Egyházat. Egyébiránt tavaly – egyetlen kivétellel, a Budai Szerb Ortodox Egyházmegyét leszámítva – valamennyi 1 százalékra jogosult vallási közösségnél gyarapodott a rendelkezett összeg.

A 10 millió forintnál többet kapó 16 intézmény közül a legnagyobb ugrással a Magyar Pünkösdi Egyház dicsekedhet: a nekik járó summa 186 százalékkal bővült, s ezzel feljöttek a 12. helyre. E viszonylag nagy támogatottságú mezőnyben 60–65 százalékkal erősített az Erdélyi Gyülekezet és a Hetednapi Adventista Egyház, s több helyütt történt egyharmad körüli bővülés is.

A mezőnyt hagyományosan uraló, 100 millió forint fölötti ötös csoportból a három dobogós 8–10 százalékkal, a most 5. pozícióba került baptisták pedig közel ötödével tudták növelni ebbéli bevételüket. A 661 ezer rendelkező által támogatott Magyar Katolikus Egyház egymaga 2,5 milliárdhoz jutott, s ezzel elvitte a teljes összeg 58 százalékát. A sort a Magyarországi Kopt Ortodox Egyház zárja, amelyet 245-en jelöltek meg az 1 százalékos lapon, 1,3 millió forintot juttatva ezzel a közösséget.

Kiemelt költségvetési előirányzatként ezúttal is a Nemzeti Tehetség Programot lehetett támogatni (s ez az idén sem változott). Erre 2013-ban 353 ezren szavaztak, ami 1,4 milliárd forinttal – a korábbi évinél 11 százalékkal többel – gazdagította a forrásokat.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 25.

A közvetett adózás rendszere Nigériában (1. rész)

Nigéria Afrika legnépesebb országa, több mint 250 etnikai népcsoporttal; hivatalos nyelve az angol. A legtöbben a mezőgazdaságból élnek, a gazdaság motorja a kőolaj-kitermelés. A kormány az elmúlt időszakban a közvetett adóztatásra fókuszált, így az áfa kulcsa 5%-ról 7,5%-ra nőtt. Következnek az érdekes részletek.