Élelmiszeráfa: új álláspont várható


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Új álláspont kialakítása várható az élelmiszerek áfájának ügyében a megváltozott helyzet miatt – mondta a vidékfejlesztési miniszter csütörtökön Budapesten újságíróknak a nemzeti agrárkamara alakuló küldöttgyűlésének szünetében.


Az áfacsökkentéssel kapcsolatos előterjesztés a kormány előtt van, de a kérdést bonyolítja és a kérdéskör alapos átgondolását indokolja, hogy az Európai Unió a fordított adózás (áfa) kérdését elvetette, azaz Magyarország számára nem engedélyezte – mondta Fazekas Sándor. A fordított áfa alkalmazását jó néhány más ország esetében sem engedélyezte az unió. Így a miniszter szerint az áfa kérdését egységes rendszerben kell szemlélni.

Az agrárkormányzat a fordított áfa uniós elutasítása után erre a kérdéskörre új megoldási módokat kíván találni. Új adózási módszerek kimunkálását kell napirendre tűzni, át kell tekinteni, milyen mozgástér áll rendelkezésre a jogrendszerben és az adópolitikában a fordított áfa helyett. A szakemberek ennek a munkának még csak az elején tartanak, mivel néhány napja ismert az unió döntése – fogalmazott a miniszter.

Amennyiben kialakul az új álláspont, úgy azt a vidékfejlesztési tárca ismerteti a nyilvánossággal – mondta a miniszter.

Múlt év augusztus végén az alapvető élelmiszerek differenciált áfacsökkentésének mielőbbi meghirdetését kérte a kormánytól három terméktanács. A javaslat az előterjesztők szerint társadalmi igényeket szolgál, megfelel a gazdasági szereplők elvárásának, és összeegyeztethető az állami költségvetés szempontjaival is.

Mérlegképes Kreditkártya
Szerezze meg Ön is kötelező kreditpontjait Kiadónk minőségi képzésein! További részletekért kattintson ide!

A javaslat azért született, hogy megelőzhető legyen az élelmiszergazdaság szereplőinek tömeges tönkremenetele, termelési színvonaluk csökkenése, és javítsák a piacra jutás feltételeit. Ennek érdekében az előterjesztők javasolták több termékkör – például a 3 százalékos zsírtartalom alatti tej (2 liter alatti mennyiség), a sertéscomb, az étkezési tojás, valamint számos baromfihús-féleség – 5 százalékos áfakörbe sorolását 2013-tól.

A javaslattevők számításai szerint a főbb állati termékpályák differenciált áfacsökkentése összesen 60,5 milliárd forint költségvetési bevételkiesést eredményezne. Ez a GDP 0,2 százaléka körüli érték.
Emellett a korábbi tervektől eltérően mégsem lép hatályba április 1-jén a fordított adózás az élősertés, a félsertés és a takarmányok értékesítésére vonatkozóan.

A fideszes javaslatot – házszabálytól eltéréssel – kedden fogadta el az Országgyűlés 257 igen és 4 nem szavazattal. A kormánypárti képviselők azzal indokolták a módosítást, hogy Magyarország nem kapta meg az intézkedés bevezetéséhez szükséges felhatalmazást. Az Európai Bizottság március 19-i közleményében ugyanis elutasította Magyarország kérelmét, utalva egyebek mellett arra, hogy a rendszer növeli a csalás veszélyét.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 23.

eÁFA: duplázódik az adatszolgáltatási hiba büntetésének felső határa

A NAV eÁFA rendszerében július 1-jétől elérhető az önellenőrzés funkció, míg adatszolgáltatási hibák esetén augusztus 1-jétől a mulasztási bírság felső határa megduplázódik. A PwC közleménye az eÁFA bevezetésének tapasztalatairól, kihívásairól, valamint a rendszer fejlesztésének további elemeiről.