Élelmiszeráfa: új álláspont várható


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Új álláspont kialakítása várható az élelmiszerek áfájának ügyében a megváltozott helyzet miatt – mondta a vidékfejlesztési miniszter csütörtökön Budapesten újságíróknak a nemzeti agrárkamara alakuló küldöttgyűlésének szünetében.


Az áfacsökkentéssel kapcsolatos előterjesztés a kormány előtt van, de a kérdést bonyolítja és a kérdéskör alapos átgondolását indokolja, hogy az Európai Unió a fordított adózás (áfa) kérdését elvetette, azaz Magyarország számára nem engedélyezte – mondta Fazekas Sándor. A fordított áfa alkalmazását jó néhány más ország esetében sem engedélyezte az unió. Így a miniszter szerint az áfa kérdését egységes rendszerben kell szemlélni.

Az agrárkormányzat a fordított áfa uniós elutasítása után erre a kérdéskörre új megoldási módokat kíván találni. Új adózási módszerek kimunkálását kell napirendre tűzni, át kell tekinteni, milyen mozgástér áll rendelkezésre a jogrendszerben és az adópolitikában a fordított áfa helyett. A szakemberek ennek a munkának még csak az elején tartanak, mivel néhány napja ismert az unió döntése – fogalmazott a miniszter.

Amennyiben kialakul az új álláspont, úgy azt a vidékfejlesztési tárca ismerteti a nyilvánossággal – mondta a miniszter.

Múlt év augusztus végén az alapvető élelmiszerek differenciált áfacsökkentésének mielőbbi meghirdetését kérte a kormánytól három terméktanács. A javaslat az előterjesztők szerint társadalmi igényeket szolgál, megfelel a gazdasági szereplők elvárásának, és összeegyeztethető az állami költségvetés szempontjaival is.

Mérlegképes Kreditkártya
Szerezze meg Ön is kötelező kreditpontjait Kiadónk minőségi képzésein! További részletekért kattintson ide!

A javaslat azért született, hogy megelőzhető legyen az élelmiszergazdaság szereplőinek tömeges tönkremenetele, termelési színvonaluk csökkenése, és javítsák a piacra jutás feltételeit. Ennek érdekében az előterjesztők javasolták több termékkör – például a 3 százalékos zsírtartalom alatti tej (2 liter alatti mennyiség), a sertéscomb, az étkezési tojás, valamint számos baromfihús-féleség – 5 százalékos áfakörbe sorolását 2013-tól.

A javaslattevők számításai szerint a főbb állati termékpályák differenciált áfacsökkentése összesen 60,5 milliárd forint költségvetési bevételkiesést eredményezne. Ez a GDP 0,2 százaléka körüli érték.
Emellett a korábbi tervektől eltérően mégsem lép hatályba április 1-jén a fordított adózás az élősertés, a félsertés és a takarmányok értékesítésére vonatkozóan.

A fideszes javaslatot – házszabálytól eltéréssel – kedden fogadta el az Országgyűlés 257 igen és 4 nem szavazattal. A kormánypárti képviselők azzal indokolták a módosítást, hogy Magyarország nem kapta meg az intézkedés bevezetéséhez szükséges felhatalmazást. Az Európai Bizottság március 19-i közleményében ugyanis elutasította Magyarország kérelmét, utalva egyebek mellett arra, hogy a rendszer növeli a csalás veszélyét.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 21.

Négymilliárdos cigarettafogás a NAV-nál, adózatlan és hamis termékek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói négymilliárd forint értékben foglaltak le ukrán gyártmányú cigarettát. A szerda közlemény szerint az elmúlt évek legnagyobb illegális cigarettadepóját fedezték fel. Pécs közelében közúti ellenőrzés során bukott le egy magyar férfi, akinél több mint nyolcszáz doboz ukrán cigarettát és hét zacskó vágott dohányt találtak. Továbbá otthonában árult hamis termékek miatt emelt vádat az ügyészség egy böhönyei férfi ellen – tájékoztatta a Somogy Vármegyei Főügyészség szerdán.