Elment a „vámos”


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Életének 82. évében elhunyt Koós János.

A ma reggel közzétett MTI-hírnek az Adó Online-on is okkal van helye.

Koós János 1966-ban (fotó: Novák Mária, forrás: Wikipédia

Koós János Kupsa János néven 1937. november 20-án született Gyergyószárhegyen (ténylegesen Bukarestben). A 60-as évektől az egyik legnépszerűbb táncdalénekes volt, de parodistaként, filmszerepeivel, műsorvezetőként is sokan a szívükbe zárták. Szerette a vitorlázást, a futballt, a jó borokat, felesége Dékány Sarolta táncdalénekes, legkedvesebb barátja Bajor Imre, a „kicsi huszár” volt.

Azt már kevesebben tudják róla, hogy képzett zenész volt, a Zeneművészeti Főiskola oboa-szakán végzett. Hangszeres zenei tudása vezette a vámhatóság kötelékébe, és 1957-ben felvette az egyenruhát, 1960-ig a Vám- és Pénzügyőrség zenekarában játszott. 2000-ben egy pénzügyminisztériumi ünnepségen is büszkén feszített a pénzügyőr zubbonyban.

Legnépszerűbb táncdalai – Kislány a zongoránál; Mondjátok meg Máriának; Kapitány; Én, aki nála jártam (és még hosszasan lehetne sorolni) – beleivódtak egy generáció emlékezetébe.

Isten nyugosztaljon Jani!Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 17.

Nem tisztességes bírságkedvezményért elvenni a jogorvoslati jogot

„Fogadd el még akkor is, ha nem érzed jogszerűnek, mert fele annyit fizetsz.” Ez akár egy NAV hirdetés szlogenje is lehetne. És talán nem is lenne különös mindez, ha nem arról lenne szó, hogy a NAV egy hatósági jogalkalmazó, és az ezeknek a szlogeneknek teret engedő jogszabály az adóigazgatási eljárás szabályrendszere.

2021. szeptember 17.

Dante-700 – Dante élete (1. rész)

Dante, a világirodalom egyik legnagyobb alakja 700 éve hunyt el. Főműve, az Isteni színjáték nehéz olvasmány, de ennek ellenére az értő irodalmárok a legmagasztosabb jelzőkkel illetik. Nem véletlenül, hiszen a nyugati kultúrára gyakorolt hatása egyedülálló, az irodalom, a zene, a képzőművészet, a filmművészet egyaránt sokat merített Dante nagyeposzából.