Elment a „vámos”


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Életének 82. évében elhunyt Koós János.

A ma reggel közzétett MTI-hírnek az Adó Online-on is okkal van helye.

Koós János 1966-ban (fotó: Novák Mária, forrás: Wikipédia

Koós János Kupsa János néven 1937. november 20-án született Gyergyószárhegyen (ténylegesen Bukarestben). A 60-as évektől az egyik legnépszerűbb táncdalénekes volt, de parodistaként, filmszerepeivel, műsorvezetőként is sokan a szívükbe zárták. Szerette a vitorlázást, a futballt, a jó borokat, felesége Dékány Sarolta táncdalénekes, legkedvesebb barátja Bajor Imre, a „kicsi huszár” volt.

Azt már kevesebben tudják róla, hogy képzett zenész volt, a Zeneművészeti Főiskola oboa-szakán végzett. Hangszeres zenei tudása vezette a vámhatóság kötelékébe, és 1957-ben felvette az egyenruhát, 1960-ig a Vám- és Pénzügyőrség zenekarában játszott. 2000-ben egy pénzügyminisztériumi ünnepségen is büszkén feszített a pénzügyőr zubbonyban.

Legnépszerűbb táncdalai – Kislány a zongoránál; Mondjátok meg Máriának; Kapitány; Én, aki nála jártam (és még hosszasan lehetne sorolni) – beleivódtak egy generáció emlékezetébe.

Isten nyugosztaljon Jani!


Kapcsolódó cikkek

2023. december 6.

Bejelentett részesedés és társasági adó

A Tao tv. tartalmazza a bejelentett részesedés fogalmát, mely, lehetővé teszi, hogy az érintett üzletrészek nyereséggel történő értékesítése után ne keletkezzen adófizetési kötelezettség.