Elment a „vámos”


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Életének 82. évében elhunyt Koós János.

A ma reggel közzétett MTI-hírnek az Adó Online-on is okkal van helye.

Koós János 1966-ban (fotó: Novák Mária, forrás: Wikipédia

Koós János Kupsa János néven 1937. november 20-án született Gyergyószárhegyen (ténylegesen Bukarestben). A 60-as évektől az egyik legnépszerűbb táncdalénekes volt, de parodistaként, filmszerepeivel, műsorvezetőként is sokan a szívükbe zárták. Szerette a vitorlázást, a futballt, a jó borokat, felesége Dékány Sarolta táncdalénekes, legkedvesebb barátja Bajor Imre, a „kicsi huszár” volt.

Azt már kevesebben tudják róla, hogy képzett zenész volt, a Zeneművészeti Főiskola oboa-szakán végzett. Hangszeres zenei tudása vezette a vámhatóság kötelékébe, és 1957-ben felvette az egyenruhát, 1960-ig a Vám- és Pénzügyőrség zenekarában játszott. 2000-ben egy pénzügyminisztériumi ünnepségen is büszkén feszített a pénzügyőr zubbonyban.

Legnépszerűbb táncdalai – Kislány a zongoránál; Mondjátok meg Máriának; Kapitány; Én, aki nála jártam (és még hosszasan lehetne sorolni) – beleivódtak egy generáció emlékezetébe.

Isten nyugosztaljon Jani!


Kapcsolódó cikkek

2024. július 15.

Egy percig se vegyük be, hogy a tranzakciós illeték emelése nem érinti az ügyfeleket

A hétfői kormányinfón Gulyás Gergely miniszter bejelentette, hogy a kormány megemeli a pénzügyi tranzakciós illetéket. Az állami elvonás mértéke 2024. augusztus 1-től a nem készpénzes tranzakcióknál 0,45 százalékra, de maximum 20 ezer forintra emelkedik (eddig 0,3 százalék és maximum 10 ezer forint volt), míg a készpénzt érintő tranzakciók esetében a korábbi 0,6-ról 0,9 százalékra nő.

2024. július 15.

A fejlesztési tartalék kezelése a társasági adóban

Az adózó – döntése szerint – a jövőbeni beruházásaira fejlesztési tartalékot képezhet. A fejlesztési tartalék a következő évek beruházásaira számvitelileg elkülönített forrás, amelyet lekötött tartalékként addig kell kimutatni az éves beszámolóban, ameddig az adózó a beruházást meg nem valósítja. A fejlesztési tartalék népszerű vállalatfinanszírozási eszköz, amelyhez a társasági adóban adózás előtti eredményt csökkentő tétel kapcsolódik. Az Adó szaklap írása a fejlesztési tartalékhoz kapcsolódó társaságiadó- és számviteli szabályokat ismerteti, illetve röviden kitér az egyéni vállalkozók fejlesztési tartalékképzési szabályaira is.