NAV-figyelő, 9. hét: megjelent a NAV ellenőrzési terve


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ontotta az információkat az adóhatóság az elmúlt héten, a legfontosabb mind közül talán a NAV idei ellenőrzési terve volt, de sok más hasznos és jelentős hírt, figyelmeztetést is közölt a NAV.

  1. Megjelent a Nemzeti Adó- És Vámhivatal 2019-re szóló Ellenőrzési Terve

Az Ellenőrzési Terv bevezetője alapján a NAV ellenőrzései kockázatelemzésen alapulnak és a vizsgálatok elrendelésére célzott, ágazati elemzésekre épülő kiválasztás alapján kerül sor. Az adóhatóság az együttműködő, jogkövető magatartást tanúsító adózókat segíti, szankciók helyett támogatást nyújt a hibák javítására.

A NAV kiemelt ellenőrzési feladata 2019. évben:

  • Online Számla rendszer adatszolgáltatási kötelezettség ellenőrzése.
  • Adózók transzferárképzési gyakorlatának és az ehhez kapcsolódó kötelezettségek ellenőrzése.
  • A legnagyobb adóteljesítményű adózók körében kiemelt figyelmet kapnak az újonnan ebbe a körbe került adózók, továbbá azon kiemelt adózók, akiknél adóteljesítményüket jelentősen befolyásoló tényezőkben tekintélyes változás történt. Itt például az árbevétel és a személyi állomány nagyságának változására is gondolhatunk.
  • A zöldség-, gyümölcs-nagykereskedelem ágazatban az országhatáron átnyúló csalárd számlázási láncolatok révén, áfacsalással bonyolított zöldség- és gyümölcs-kereskedelmi ügyletek visszaszorítása is szerepel a NAV 2019. éves tervei között.
  • A NAV kockázatelemzései alapján kiválasztott adózók ellenőrzése, mely elemzés fókuszában többek között az alábbi kritériumok álnak:
  • Az adózó személyi változással (vezető tisztségviselő, tulajdonos váltással) érintett?
  • Van-e anomália a foglalkoztatottak bejelentése és a kifizetői bevallások között?
  • Tevékenységben szerepel -e a gépjármű- és gépjárműalkatrész-kereskedelem?
  • A vállalkozás az építőiparban tevékenykedik?
  • Szálláshely-szolgáltató, szállodaiparban tevékenykedik vagy internetes szállásmegosztó portálokon keresztül értékesíti szolgáltatásait?

Amennyiben a fenti kérdések egyikére igen a válasz, akkor a vállalkozást a NAV kiválasztási rendszere kockázatosnak ítélheti meg.

További ellenőrzési témák a NAV honlapján olvashatóak.

  1. A kiemelt hírek között is helyet kapott a NAV ellenőrzési terve

A NAV továbbra is előre jelzi honlapján az Adótraffipax rovatban, hogy mely időszakban és helyszíneken végez jogkövetési vizsgálatokat és tart próbavásárlásokat.

A valós idejű adatok elemzésével a NAV-nak lehetősége van az adóelkerülés azonos idejű feltárására, az adókijátszásra specializálódott társaságok kiszűrésére és a meg nem fizetett adóbevételek fedezetének biztosítására. Mindezzel nemcsak a költségvetés, hanem a tisztességes gazdálkodók érdekeit is védi.

  1. A NAV nem kér igazolást sem a tervezethez

Az idei már a harmadik év, amikor a NAV külön kérés nélkül készíti el több mint 5 millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét. A folyamat automatikusan működik, ezért még a kedvezményekre jogosító igazolásokat sem kell beküldeni a NAV-hoz.

Az ügyfélkapuval rendelkező magánszemélyeknek még csak kérniük sem kell a hivatalt a bevallás tervezetük elkészítésére, automatikusan megkapják azt.

 Az szja-bevallási tervezet a tavalyi év során megszerzett jövedelmekről szóló kimutatás, melyet a munkáltatók, kifizetők által év közben megadott adatokból állít össze a NAV. A hivatal kiszámítja a jövedelmet terhelő adót, számításba veszi az év közben levont adóelőleget és az év közben igénybe vett kedvezményeket.

Akinek nincs ügyfélkapuja, az adóbevallási tervezetének postázását március 18-án éjfélig kérheti, akár SMS-ben is. A kérelem részleteit a NAV figyelő 8. heti cikkében ismertettük.

Azoknak, akik a tervezet adataival egyetértenek és nem kell azt kiegészíteniük egyéb olyan adattal, amely az adókötelezettséget érinti, nem kell tenniük semmit – az egyéni vállalkozókat, az áfás magánszemélyeket és a mezőgazdasági őstermelőket kivéve – ugyanis a tervezetből 2019. május 20-án automatikusan bevallás lesz.

Azoknak viszont, akik szereztek tavaly olyan jövedelmet (például ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem), amiről a NAV-nak nincs tudomása, vagy jogosultak olyan kedvezményre (első házasok kedvezménye, súlyos fogyatékkal élők kedvezménye, családi kedvezmény), amit év közben nem érvényesítettek és a bevallásban egy összegben igényelnék vissza, a bevallástervezetet maguknak kell módosítaniuk a rendelkezésükre álló igazolásaik alapján, vagy önállóan kell a bevallást elkészíteniük május 20-ig.

A kedvezményre vonatkozó igazolást, mint például a személyi kedvezményre való jogosultságot alátámasztó orvosi igazolást, nem kell beküldeni a NAV-hoz, azt az adózónak kell megőriznie az elévülési idő végéig.

  1. Megjelent az Adóvilág 2019/3. száma
  1. A friss BREXIT információk között hasznos videók és honlapok kerültek megosztása a 9. héten

 

  1. Jövedéki adó

Megjelent a NAV Központi Irányítása Jövedéki Főosztály főosztályvezetője által kiadott 7001/2019. számú felhívás a jövedéki bevallási, bejelentési és adatszolgáltatási kötelezettségek elektronikus úton történő teljesítéséről.

A jövedéki adóról szóló törvényben (a továbbiakban: Jöt.) meghatározott elektronikus ügyintézés keretében elektronikus úton nyújthatók be a NAV-hoz az adóbevallások, adó-visszaigénylések, bejelentések, adatszolgáltatások, kérelmek (a továbbiakban együtt: nyomtatványok).

A nyomtatványok elektronikus benyújtása a bevallásra/bejelentésre/adatszolgáltatásra kötelezett vagy visszaigénylésre jogosult, kérelmet előterjesztő adózót, ügyfelet, valamint az általa képviseleti joggal felruházott bejelentőt és együttes jóváhagyásra jogosultat illeti meg. A fenti felhívás a nyomtatványok elektronikus benyújtásával összefüggő, legfontosabb tudnivalókat foglalja össze.

A nyomtatványok elektronikus benyújtása történhet:

  1. ÁNYK – használatával
  • Ügyfélkapun keresztül vagy
  • Cégkapun keresztül,
  1. Meghatározott nyomtatványok esetén az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás (ONYA) használatával
  2. Szintén meghatározott nyomtatványok esetén a NAV-val létesített közvetlen kapcsolati rendszeren keresztül (a KKK-Weben)
  3. Váminformációk

Gyakran ismételt kérdések az AEO-kkal történő egyes kockázati információk megosztásáról

  1. Feketelisták

Be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók nyilvánosságra hozatala

  1. ADÓtraffipax
  • A nőnapra tekintettel több megyében virág- és ajándékkereskedőket látogatnak a NAV ellenőrök.
  • A NAV Bács-Kiskun megyei munkatársai márciusban a székhelyszolgáltatók és az azokat igénybevevők bejelentési és változás-bejelentési kötelezettségeinek teljesítését ellenőrzik kiemelten.
  • A NAV Borsod-Abaúj-Zemplén megyei munkatársai 2019. március 7-én az ónodi országos kirakodóvásáron ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az áruk eredetét, továbbá a foglalkoztatottak bejelentését a kereskedőknél, vendéglátóknál és szolgáltatóknál.
  • Az operatív ellenőrzések további pontos helyszíneit és azok részleteit a NAV honlapján találja.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.Kapcsolódó cikkek

2021. július 30.

Érdekesség az adóvisszatérítési jog témakörében

Valamennyi olyan esetben, amikor valamely uniós irányelv rendelkezései a tartalmuk alapján feltétlennek és kellően pontosnak tűnnek, azokra a magánszemélyek a tagállammal szemben hivatkozhatnak, amennyiben az nem ültette át időben ezen irányelvet a nemzeti jogba, vagy amennyiben nem megfelelően ültette azt át. A Közösség más tagállamában letelepedett adóalanyok esetében a visszatérítési időszak számításánál az adófizetési kötelezettség megnyílta – adólevonási jog keletkezése – adólevonási jog gyakorolhatósága hármas feltétel az irányadó.