NAV-figyelő, 9. hét: megjelent a NAV ellenőrzési terve


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ontotta az információkat az adóhatóság az elmúlt héten, a legfontosabb mind közül talán a NAV idei ellenőrzési terve volt, de sok más hasznos és jelentős hírt, figyelmeztetést is közölt a NAV.

 1. Megjelent a Nemzeti Adó- És Vámhivatal 2019-re szóló Ellenőrzési Terve

Az Ellenőrzési Terv bevezetője alapján a NAV ellenőrzései kockázatelemzésen alapulnak és a vizsgálatok elrendelésére célzott, ágazati elemzésekre épülő kiválasztás alapján kerül sor. Az adóhatóság az együttműködő, jogkövető magatartást tanúsító adózókat segíti, szankciók helyett támogatást nyújt a hibák javítására.

A NAV kiemelt ellenőrzési feladata 2019. évben:

 • Online Számla rendszer adatszolgáltatási kötelezettség ellenőrzése.
 • Adózók transzferárképzési gyakorlatának és az ehhez kapcsolódó kötelezettségek ellenőrzése.
 • A legnagyobb adóteljesítményű adózók körében kiemelt figyelmet kapnak az újonnan ebbe a körbe került adózók, továbbá azon kiemelt adózók, akiknél adóteljesítményüket jelentősen befolyásoló tényezőkben tekintélyes változás történt. Itt például az árbevétel és a személyi állomány nagyságának változására is gondolhatunk.
 • A zöldség-, gyümölcs-nagykereskedelem ágazatban az országhatáron átnyúló csalárd számlázási láncolatok révén, áfacsalással bonyolított zöldség- és gyümölcs-kereskedelmi ügyletek visszaszorítása is szerepel a NAV 2019. éves tervei között.
 • A NAV kockázatelemzései alapján kiválasztott adózók ellenőrzése, mely elemzés fókuszában többek között az alábbi kritériumok álnak:
 • Az adózó személyi változással (vezető tisztségviselő, tulajdonos váltással) érintett?
 • Van-e anomália a foglalkoztatottak bejelentése és a kifizetői bevallások között?
 • Tevékenységben szerepel -e a gépjármű- és gépjárműalkatrész-kereskedelem?
 • A vállalkozás az építőiparban tevékenykedik?
 • Szálláshely-szolgáltató, szállodaiparban tevékenykedik vagy internetes szállásmegosztó portálokon keresztül értékesíti szolgáltatásait?

Amennyiben a fenti kérdések egyikére igen a válasz, akkor a vállalkozást a NAV kiválasztási rendszere kockázatosnak ítélheti meg.

További ellenőrzési témák a NAV honlapján olvashatóak.

 1. A kiemelt hírek között is helyet kapott a NAV ellenőrzési terve

A NAV továbbra is előre jelzi honlapján az Adótraffipax rovatban, hogy mely időszakban és helyszíneken végez jogkövetési vizsgálatokat és tart próbavásárlásokat.

A valós idejű adatok elemzésével a NAV-nak lehetősége van az adóelkerülés azonos idejű feltárására, az adókijátszásra specializálódott társaságok kiszűrésére és a meg nem fizetett adóbevételek fedezetének biztosítására. Mindezzel nemcsak a költségvetés, hanem a tisztességes gazdálkodók érdekeit is védi.

 1. A NAV nem kér igazolást sem a tervezethez

Az idei már a harmadik év, amikor a NAV külön kérés nélkül készíti el több mint 5 millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét. A folyamat automatikusan működik, ezért még a kedvezményekre jogosító igazolásokat sem kell beküldeni a NAV-hoz.

Az ügyfélkapuval rendelkező magánszemélyeknek még csak kérniük sem kell a hivatalt a bevallás tervezetük elkészítésére, automatikusan megkapják azt.

 Az szja-bevallási tervezet a tavalyi év során megszerzett jövedelmekről szóló kimutatás, melyet a munkáltatók, kifizetők által év közben megadott adatokból állít össze a NAV. A hivatal kiszámítja a jövedelmet terhelő adót, számításba veszi az év közben levont adóelőleget és az év közben igénybe vett kedvezményeket.

Akinek nincs ügyfélkapuja, az adóbevallási tervezetének postázását március 18-án éjfélig kérheti, akár SMS-ben is. A kérelem részleteit a NAV figyelő 8. heti cikkében ismertettük.

Azoknak, akik a tervezet adataival egyetértenek és nem kell azt kiegészíteniük egyéb olyan adattal, amely az adókötelezettséget érinti, nem kell tenniük semmit – az egyéni vállalkozókat, az áfás magánszemélyeket és a mezőgazdasági őstermelőket kivéve – ugyanis a tervezetből 2019. május 20-án automatikusan bevallás lesz.

Azoknak viszont, akik szereztek tavaly olyan jövedelmet (például ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem), amiről a NAV-nak nincs tudomása, vagy jogosultak olyan kedvezményre (első házasok kedvezménye, súlyos fogyatékkal élők kedvezménye, családi kedvezmény), amit év közben nem érvényesítettek és a bevallásban egy összegben igényelnék vissza, a bevallástervezetet maguknak kell módosítaniuk a rendelkezésükre álló igazolásaik alapján, vagy önállóan kell a bevallást elkészíteniük május 20-ig.

A kedvezményre vonatkozó igazolást, mint például a személyi kedvezményre való jogosultságot alátámasztó orvosi igazolást, nem kell beküldeni a NAV-hoz, azt az adózónak kell megőriznie az elévülési idő végéig.

 1. Megjelent az Adóvilág 2019/3. száma
 1. A friss BREXIT információk között hasznos videók és honlapok kerültek megosztása a 9. héten

 

 1. Jövedéki adó

Megjelent a NAV Központi Irányítása Jövedéki Főosztály főosztályvezetője által kiadott 7001/2019. számú felhívás a jövedéki bevallási, bejelentési és adatszolgáltatási kötelezettségek elektronikus úton történő teljesítéséről.

A jövedéki adóról szóló törvényben (a továbbiakban: Jöt.) meghatározott elektronikus ügyintézés keretében elektronikus úton nyújthatók be a NAV-hoz az adóbevallások, adó-visszaigénylések, bejelentések, adatszolgáltatások, kérelmek (a továbbiakban együtt: nyomtatványok).

A nyomtatványok elektronikus benyújtása a bevallásra/bejelentésre/adatszolgáltatásra kötelezett vagy visszaigénylésre jogosult, kérelmet előterjesztő adózót, ügyfelet, valamint az általa képviseleti joggal felruházott bejelentőt és együttes jóváhagyásra jogosultat illeti meg. A fenti felhívás a nyomtatványok elektronikus benyújtásával összefüggő, legfontosabb tudnivalókat foglalja össze.

A nyomtatványok elektronikus benyújtása történhet:

 1. ÁNYK – használatával
 • Ügyfélkapun keresztül vagy
 • Cégkapun keresztül,
 1. Meghatározott nyomtatványok esetén az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás (ONYA) használatával
 2. Szintén meghatározott nyomtatványok esetén a NAV-val létesített közvetlen kapcsolati rendszeren keresztül (a KKK-Weben)
 3. Váminformációk

Gyakran ismételt kérdések az AEO-kkal történő egyes kockázati információk megosztásáról

 1. Feketelisták

Be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók nyilvánosságra hozatala

 1. ADÓtraffipax
 • A nőnapra tekintettel több megyében virág- és ajándékkereskedőket látogatnak a NAV ellenőrök.
 • A NAV Bács-Kiskun megyei munkatársai márciusban a székhelyszolgáltatók és az azokat igénybevevők bejelentési és változás-bejelentési kötelezettségeinek teljesítését ellenőrzik kiemelten.
 • A NAV Borsod-Abaúj-Zemplén megyei munkatársai 2019. március 7-én az ónodi országos kirakodóvásáron ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az áruk eredetét, továbbá a foglalkoztatottak bejelentését a kereskedőknél, vendéglátóknál és szolgáltatóknál.
 • Az operatív ellenőrzések további pontos helyszíneit és azok részleteit a NAV honlapján találja.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 22.

Ezért nem adómentes a borravaló

Az adómentes borravaló gyakorlati megvalósulásának jelenleg két alapvető akadálya van – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Jelenleg csak a felszolgálónak készpénzben adott borravaló adómentes.

2024. július 19.

Orbán Trump ígérete nyomán adómentessé tenné a borravalót

Orbán Viktor miniszterelnök figyelemre méltónak tartja Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt javaslatát a borravaló adómentességéről, és Magyarországon sem látja annak szükségét, hogy a borravalót adóztassák.