Ennyit spórolt a kormány az ön bérén


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ennyit spórolt a kormány az ön bérén – illusztrációCsökkent a nettó bére idén, s nem érti az okát? Nos, ennek pontosan 109 milliárd oka van. De könnyen lehet, hogy lesz ez még rosszabb is. Az adóvágások 2013-ra már katasztrofálisan nagy bevételkieséshez vezetnek, durva kiadáscsökkentésre lesz szükség – a jóléti államra emlékeztető maradványoknak is alighanem búcsút inthetünk. Valószínűleg 2012-ben, 2013-ban is a magas jövedelműek járnak majd jól.

A FigyelőNet olvasói továbbra is kérdezik, hogyan lehetséges, hogy csökkent az adókulcs, s mégis kevesebb lett a nettó fizetésük. Orbán Viktor miniszterelnök hétfői beszédében azt a benyomást keltette, hogy a nettóbér-csökkenés azért következhetett be, mert a munkaadók nem tartották be a bérmegállapodást. Valószínűtlen azonban, hogy a miniszterelnök ne tudná, hogy e megállapodás valójában csak nem kötelező érvényű bérajánlást jelent.

A nettó bér csökkenése – amelyet a januári fizetésük kézhezvételével tapasztaltak sokan, akik nem tudnak családi kedvezményt erősíteni, s nem is magas keresetűek – az adójóváírás átalakítása miatt történt.

Így aligha lehet fölróni a munkavállalóknak, hogy meglepődtek a nettóbér-csökkenésükön. Az adójóváírás rendszerének átalakításával 109 milliárd forintot takarított meg a kormány – derül ki a Költségvetési Tanács korábbi számításaiból.

Az adójóváírás egy jelentős összegű, nagy tömegeket érintő adókedvezmény, amely valóban alkalmas a minimálbér „adómentesítésére” is, de nemcsak a minimálbéresek a kedvezményezettjei, hanem az átlagnál jobban kereső munkavállalók is. Idén csökkent a maximális összege 12 100 forintra a tavalyi 15 100-ról, s egyéb paraméterei is a munkavállalókra nézve előnytelenül változtak.

A rossz hír az, hogy a kormány az adójóváírás teljes kivezetésére készül egy-két éves időtávon, ami nagyjából havi bruttó 180 ezer forintig 12 100 forinttal csökkentheti majd a nettó bért, de negatívan érinti még a (körülbelül) havi bruttó 260 ezer forint alatt keresőket. S nem csak a korábbi politikai nyilatkozatokból sejthető, hogy végül kivezetik az adójóváírást.

További részletek az FN.hu-n.

Forrás: FigyelőNet


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Csaknem nyolcvan kilogramm dohánylevelet foglalt le a NAV

Költségvetési csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt indítottak eljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei lakossal szemben – tájékoztatta a NAV.

2023. szeptember 28.

A forrásbevonásban segíti a vállalkozásokat egy új alkalmazás

Elkészült a Vállalkozói Információs Portállal (VALI) integráltan működő Forrástérkép elnevezésű alkalmazás, amely a finanszírozási lehetőségek bemutatásával segíti a vállalkozásokat, azon belül főként a mikro- és kisvállalkozásokat – közölte az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.