Kikre figyel az adóhatóság idén?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kiderült, kikre figyel fokozottan idén az adóhatóság. Továbbra is fókuszban lesznek a kapcsolt vállalkozások és a kezdő vállalkozások, de különösen figyeli a hatóság azokat a cégeket is, amelyek folyamatos működés mellett tartósan veszteségesek, vagy veszteségeiket tagi kölcsönnel finanszírozzák.

Kiemelten figyel idén a nagykereskedőkre az adóhatóság (korábban APEH, immáron NAV- Nemzeti Adó- és Vámhivatal) , különösen a gabona-, dohány-, vetőmag-, takarmány-, ruházat-, lábbeli-, számítógép, szoftver-, fa,- építőanyag, szaniterárukereskedőkre- derült ki az adóhivatal pénteki sajtótájékoztatóján. A gépjármű, motorkerékpár kereskedők, javítók is az adóhivatal fokozott érdeklődésére számíthatnak.

Az őrző-védő szolgáltatók, illetve a vagyonkezelői, tanácsadói szolgáltatást nyújtók, az építményüzemeltetők is számolhatnak idén a NAV szokásosnál fokozottabb figyelő tekintetével.

Az építőipar, az élelmiszergyártás, húsfeldolgozás és tartósítás mellett az erőgazdálkodás és a fakitermelés is az adóhivatal figyelmének fókuszába kerülnek 2011-ben.

A jövedelmezőség elmaradását vizsgája az adóhatóság főként a vegyes termékkörű nagykereskedelemnél, a saját tulajdonú ingatlan adásvételénél, valamint az összetett adminisztratív szolgáltatásoknál.

A NAV fokozott érdeklődésére számíthatnak az induló vállalkozások, a székhelyszolgáltatót alkalmazó cégek. Az is fölkeltheti a NAV figyelmét, ha az alacsony jegyzett tőkével megalakuló vállalkozás már a működés megkezdését követő időszakban nagy összegű fizetendő és emellett közel azonos összegű levonható általános forgalmi adót szerepeltet a bevallásában.

Az adóhatóság ígéri, fokozattan odafigyelnek majd a korábban vizsgált adóelkerülők, fantom cégek tulajdonosai által alapított, új cégekre, és az azonos székhellyel, tulajdonosi körrel, ügyvezetővel rendelkező, egymással üzleti kapcsolatban álló vállalkozásokra. Továbbá azon cégekre, amelyek tulajdonosainak székhelye offshore államok valamelyikében található.

Forrás: FN.hu


Kapcsolódó cikkek

2024. május 21.

NAV: éjfélkor jár le az szja-bevallási határidő

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni hívta fel a figyelmet kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).