EU: kötelező lesz az e-számlázás a határon átnyúló tranzakciókról


2028-tól az Európai Bizottság kötelezővé tenné a határon átnyúló közösségen belüli tranzakciók elektronikus számlázását – derül ki a PwC Magyarország írásából.

Az Európai Bizottság „Áfa a digitális korban” elnevezésű intézkedéscsomagja azt javasolja, hogy 2028-tól főszabályként elektronikusan kell majd számlázni a határon átnyúló közösségen belüli tranzakciókról, amelyekről kötelező, valós idejű digitális számlaadat-szolgáltatást is kell nyújtani.

A javaslatban szerepel az is, hogy az online platformokon keresztül nyújtott szálláshely-szolgáltatás és személyszállítás utáni adókötelezettséget a platformok üzemeltetőinek kell viselniük 2025-től.

A javaslat nyomán a fentieken túl érdemben visszaesik azon esetek száma, ahol egy vállalkozásnak áfaregisztrációt kell végeznie egy másik tagállamban.

További részleteket itt talál.


Kapcsolódó cikkek

2023. február 1.

Ingatlanok adózása: záródó kiskapu az illetékfizetésnél

Az ingatlanfejlesztési projektek tekintetében is jelentősebb változások léptek életbe a 2023. évi adótörvény módosító jogszabályai alapján. Elsősorban az általános forgalmi adó esetében találunk olyan szabályokat, amelyek könnyítéseket tartalmaznak. Ilyen például az új lakás értékesítésekhez kapcsolódó 5 százalékos áfakulcs alkalmazásának meghosszabbítása, ugyanakkor az illetékek esetében gyakorlatilag az utolsó kiskaput is bezárta a jogalkotó. A legfontosabb, ingatlanokat érintő változásokat a WTS Klient adószakértője, Gyányi Tamás foglalta össze.