Extraprofit és egyéb adók


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megjelent az Adó szaklap legújabb lapszáma, amely egy hosszabb cikkben részletesen taglalja az extraprofit adókat. Ezenkívül pedig találhatunk írásokat az utólagos adóalap-csökkentésrőlis, de akár az értékcsökkenésről a tao rendszerében.

2022. július 1-jén hatályba léptek az extraprofit adókra vonatkozó rendelkezések és számos kapcsolódó adómódosítás. A Pénzügyminisztérium neves szakemberei – Bogdány Viktor, Borók Tímea, Gyüre Péter, Kiss Zoltán, Tillmann-Borók Andrea – az Adó szaklap friss lapszámában végigveszik az egyes közterhekkel kapcsolatos változásokat és az új közterheket az adóztatásban.

Az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetésére mindig is lehetősége volt a vállalkozóknak. Az utóbbi időben, különösen a COVID-járvány idején és talán még most is gyakran lehet hallani az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetéséről, de szerencsére egyre több a tevékenységet folytató is. Erről írt Lepsényi Mária Egyéni vállalkozás szüneteltetése és újraindítása című cikkében.

Az utólagos adóalap-csökkentési rendszer a hatályos általános forgalmi adóról szóló törvényben rendkívül szerteágazó témakör. Ujvári Katalin cikkében éppen ezért az áfatörvényben említett egyes eseteket ismerteti példákon keresztül. Megmutatja, hogy mennyire sokrétű lehet az áfaalap csökkentése Magyarországon. Kitekint az egyes esetekhez kapcsolódón az adóalap utólagos csökkentésének az elszámolására, valamint a bizonylatolási kérdésekre, végül bemutatja a közelmúlt egy jelentős, behajthatatlan követelésre vonatkozó európai bírósági ítéletét is.

Az értékcsökkenési leíráshoz – a társasági adóban – az adózás előtti eredményt módosító, növelő és csökkentő tételek is kapcsolódnak. Tekintettel arra, hogy a vállalkozásnak az óvatosság elve alapján évente egyszer el kell számolnia az értékcsökkenést, így annak adóalap-módosítási hatásával is számolnia kell, amely akár jelentősen befolyásolhatja az adózó társaságiadó-fizetési kötelezettségét. Gaál Ágnes Az értékcsökkenés hatása a társasági adó alapjára című cikkében az immateriális jószág és tárgyi eszköz értékcsökkenésének főbb számviteli szabályait, valamint annak társasági adóra gyakorolt hatását mutatja be.

Gergely Katalin Külföldi munkavállalók és cégvezetők a társadalombiztosítás rendszerében, különös tekintettel a harmadik országbeliekre című cikksorozatában ismerteti, hogy egyes nemzetközi helyzetekben hogyan alakul a társadalombiztosítási szabályok alkalmazása, továbbá példák segítségével mutatja be, hogy a külföldiek Magyarországon történő munkavégzése esetén milyen társadalombiztosítási kötelezettségek állnak fenn, és hogyan alakul a járulék- és szociálishozzájárulásiadó-fizetési kötelezettség. A cikksorozatnak az első része található meg az Adó szaklap 2022/10. lapszámában.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 23.

eÁFA: duplázódik az adatszolgáltatási hiba büntetésének felső határa

A NAV eÁFA rendszerében július 1-jétől elérhető az önellenőrzés funkció, míg adatszolgáltatási hibák esetén augusztus 1-jétől a mulasztási bírság felső határa megduplázódik. A PwC közleménye az eÁFA bevezetésének tapasztalatairól, kihívásairól, valamint a rendszer fejlesztésének további elemeiről.