Fehéredik a gazdaság, többen fizetnek adót


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megnőtt az adófizetési kötelezettséget bevalló társas vállalkozások és egyéni vállalkozók száma 2005-2007 között, azaz fehéredik a gazdaság – mondta Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón.

A társas vállalkozások közül a 2005. év után 125 ezer, a 2007. évi gazdálkodás után 273 ezer vallott adófizetési kötelezettséget, az egyéni vállalkozóknál a 111 ezres kör 241 ezerre nőtt a 2007. évi bevallások után.

– A következtetés az, hogy 2007-ben jóval többen fizettek adót, mint 2005-ben, tehát fehéredik a gazdaság, ezt mutatja a kormány számára készített APEH-összesítés – fogalmazott a szaktárca államtitkára, aki köszönetet mondott az adót fizető vállalkozásoknak, hogy alkalmazkodtak a társadalom azon elvárásához, amely szerint azok, akik jövedelmet szereznek a gazdasági szférában, vegyék ki részüket a közteherviselésből.

Ezzel ellentétes tendencia bontakozott ki a veszteséges gazdálkodói körben, hiszen amíg 2005-ben 118 ezer társas vállalkozás jelentett veszteséget, addig 2007-ben 91 ezer. Az egyéni vállalkozóknál a 2005. évi 108 ezerre rúgó kör 2007-re 76 ezerre szűkült.

Az elvárt adó is „fehérít”

A tavaly bevezetett elvárt adó is hozzájárult a gazdaság fehéredéséhez, hiszen a 383 ezer egyéni vállalkozó 74 százaléka, azaz 286 ezer esett a minimum adó megállapítási kötelezettség alá, s csak egy százalékuk, 2897 vállalkozó közölte, hogy nem tudja megfizetni a törvényben előírt minimális mértéket. Az adatok további bontásából kiderül, hogy 2007-ben 117 ezer egyéni vállalkozó több adót vallott be, mint amennyit a minimum adó alapján fizetnie kellett volna.

A 329 ezer, adófizetési kötelezettséget valló társas vállalkozás közül 98 ezer minimum adót fizetett, míg 3590 jelezte, hogy nem tudja kigazdálkodni az elvárt adó összegét. Ezzel vállalta azt, hogy az APEH ellenőrizze tevékenységét, s azt, hogy megfelel-e a valóságnak a vállalkozás bejelentése.

Az egyéni vállalkozók vesztesége is csökkent

Keller László kitért arra, hogy az egyéni vállalkozók bevallott vesztesége is jelentősen csökkent, a 2006. évi 71,7 milliárd forintról 2007-re 53,3 milliárd forintra.

A felsorolt adatok szerint a kormány 2007. évi intézkedései „nem a válság irányába mutatnak, ahogy azt a Fidesz állítja, hanem a vállalkozások erősödését szolgálták” – fogalmazott az államtitkár.

A fehéredés következtében létrejött költségvetési hatásokat még nem összesítette az APEH, így arról később ad tájékoztatást a Pénzügyminisztérium – felelte egy kérdésre Keller László.

Forrás: magyarorszag.hu


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 28.

A forrásbevonásban segíti a vállalkozásokat egy új alkalmazás

Elkészült a Vállalkozói Információs Portállal (VALI) integráltan működő Forrástérkép elnevezésű alkalmazás, amely a finanszírozási lehetőségek bemutatásával segíti a vállalkozásokat, azon belül főként a mikro- és kisvállalkozásokat – közölte az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.

2023. szeptember 28.

Kell-e sírnia Argentínának?

A XIX. század végétől a nagy gazdasági válságig (1930) tartott Argentína igazi aranykora: ekkor az egy főre jutó GDP még az Egyesült Államokat is megelőzte és Argentína a világ 7. leggazdagabb országa volt. A nagy gazdasági válság súlyosan érintette az országot, amely kis túlzással ebből a sokkból a mai napig nem tudott feltápászkodni. Argentína adórendszere bonyolult és nem befektetőbarát.