Szakképzési hozzájárulás terhére elszámolható oktatás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Adó-Kérdések és Válaszok szaklap 2008/6 számában egyebek között a szakképzési hozzájárulás terhére elszámolható oktatás feltételeiről olvashatnak egy konkrét kérdésre válaszolva.

Az olvasó arra kért választ, hogy, amennyiben a munkáltató részmunkaidős dolgozóját nyelvtanfolyamra küldi, van-e lehetősége arra, hogy a tanfolyamdíj teljes egészét vagy annak egy részét a szakképzési hozzájárulás terhére elszámolja, illetve, sor kerülhet-e a díj költségként történő elszámolására.

A 13/2006. (XII. 27.) SZMM rendelet tartalmaz rendelkezést a saját munkavállalók részére szervezett képzéssel teljesítő hozzájárulásra kötelezett költségei elszámolásának a feltételeiről és a költségelszámolás szabályairól.

A rendelet 3. §-a értelmében a hozzájárulásra kötelezett a felnőttképzési szerződés és a Munka Törvénykönyve szerinti tanulmányi szerződés, vagy a tanulmányok folytatására történő munkáltatói kötelezés alapján megszervezett képzés költségeivel akkor csökkentheti – mikro- és kisvállalkozások esetében legfeljebb 60 százalék, egyéb hozzájárulásra kötelezett esetében legfeljebb 33 százalék erejéig – a szakképzési hozzájárulásról szóló törvény szerinti bruttó kötelezettségét, ha a következő feltételeknek együttesen megfelel:

  – a képzés a felnőttképzési törvényben, illetve a szakképzés megkezdésének és folytatásának feltételeiről, valamint a térségi integrált szakképző központ tanácsadó testületéről szóló 8/2006. (III. 23.) OM rendelet 1-4 §-ában foglaltak szerint történik,
  – a képzés az Országos Képzési jegyzékben szereplő szakképesítést ad, vagy megfelel a szakképzési törvény 1. § (1) bekezdés c)-e) és g) pontjai valamelyikében foglaltaknak, avagy nyelvi képzés,
  – a képzés minimális időtartama 20 óra,
  – a teljes képzési óraszám szakmai képzés, vagy legfeljebb 30 százaléka általános képzés, nyelvi képzés, illetőleg a képzéshez kapcsolódó felnőttképzési szolgáltatás, vagy
  – a teljes képzési óraszám a munkavállaló munkakörének ellátáshoz szükséges önálló nyelvi képzés, vagy legfeljebb 30 százaléka általános képzés, illetőleg a képzéshez kapcsolódó felnőttképzési szolgáltatás,
  – a képzésre az Európai Unió tagállamainak a területén kerül sor,
  – a szakképzési hozzájárulásra kötelezett a képzés megkezdésének tárgyévét követő év február hó 15. napjáig benyújtotta a székhelye szerint illetékes regionális munkaügyi központ felé 13/2006. (XII. 27.) SZMM rendelet 5. §-ában előírt elszámolásra vonatkozó adatszolgáltatást.

A tanfolyami díj összege teljes egészében elszámolható, ha megfelel a rendeletben előírtaknak, vagyis részmunkaidő alapján nem kell azt csökkenteni.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.