Szakképzési hozzájárulás terhére elszámolható oktatás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Adó-Kérdések és Válaszok szaklap 2008/6 számában egyebek között a szakképzési hozzájárulás terhére elszámolható oktatás feltételeiről olvashatnak egy konkrét kérdésre válaszolva.

Az olvasó arra kért választ, hogy, amennyiben a munkáltató részmunkaidős dolgozóját nyelvtanfolyamra küldi, van-e lehetősége arra, hogy a tanfolyamdíj teljes egészét vagy annak egy részét a szakképzési hozzájárulás terhére elszámolja, illetve, sor kerülhet-e a díj költségként történő elszámolására.

A 13/2006. (XII. 27.) SZMM rendelet tartalmaz rendelkezést a saját munkavállalók részére szervezett képzéssel teljesítő hozzájárulásra kötelezett költségei elszámolásának a feltételeiről és a költségelszámolás szabályairól.

A rendelet 3. §-a értelmében a hozzájárulásra kötelezett a felnőttképzési szerződés és a Munka Törvénykönyve szerinti tanulmányi szerződés, vagy a tanulmányok folytatására történő munkáltatói kötelezés alapján megszervezett képzés költségeivel akkor csökkentheti – mikro- és kisvállalkozások esetében legfeljebb 60 százalék, egyéb hozzájárulásra kötelezett esetében legfeljebb 33 százalék erejéig – a szakképzési hozzájárulásról szóló törvény szerinti bruttó kötelezettségét, ha a következő feltételeknek együttesen megfelel:

  – a képzés a felnőttképzési törvényben, illetve a szakképzés megkezdésének és folytatásának feltételeiről, valamint a térségi integrált szakképző központ tanácsadó testületéről szóló 8/2006. (III. 23.) OM rendelet 1-4 §-ában foglaltak szerint történik,
  – a képzés az Országos Képzési jegyzékben szereplő szakképesítést ad, vagy megfelel a szakképzési törvény 1. § (1) bekezdés c)-e) és g) pontjai valamelyikében foglaltaknak, avagy nyelvi képzés,
  – a képzés minimális időtartama 20 óra,
  – a teljes képzési óraszám szakmai képzés, vagy legfeljebb 30 százaléka általános képzés, nyelvi képzés, illetőleg a képzéshez kapcsolódó felnőttképzési szolgáltatás, vagy
  – a teljes képzési óraszám a munkavállaló munkakörének ellátáshoz szükséges önálló nyelvi képzés, vagy legfeljebb 30 százaléka általános képzés, illetőleg a képzéshez kapcsolódó felnőttképzési szolgáltatás,
  – a képzésre az Európai Unió tagállamainak a területén kerül sor,
  – a szakképzési hozzájárulásra kötelezett a képzés megkezdésének tárgyévét követő év február hó 15. napjáig benyújtotta a székhelye szerint illetékes regionális munkaügyi központ felé 13/2006. (XII. 27.) SZMM rendelet 5. §-ában előírt elszámolásra vonatkozó adatszolgáltatást.

A tanfolyami díj összege teljes egészében elszámolható, ha megfelel a rendeletben előírtaknak, vagyis részmunkaidő alapján nem kell azt csökkenteni.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 15.

Egy percig se vegyük be, hogy a tranzakciós illeték emelése nem érinti az ügyfeleket

A hétfői kormányinfón Gulyás Gergely miniszter bejelentette, hogy a kormány megemeli a pénzügyi tranzakciós illetéket. Az állami elvonás mértéke 2024. augusztus 1-től a nem készpénzes tranzakcióknál 0,45 százalékra, de maximum 20 ezer forintra emelkedik (eddig 0,3 százalék és maximum 10 ezer forint volt), míg a készpénzt érintő tranzakciók esetében a korábbi 0,6-ról 0,9 százalékra nő.

2024. július 15.

A fejlesztési tartalék kezelése a társasági adóban

Az adózó – döntése szerint – a jövőbeni beruházásaira fejlesztési tartalékot képezhet. A fejlesztési tartalék a következő évek beruházásaira számvitelileg elkülönített forrás, amelyet lekötött tartalékként addig kell kimutatni az éves beszámolóban, ameddig az adózó a beruházást meg nem valósítja. A fejlesztési tartalék népszerű vállalatfinanszírozási eszköz, amelyhez a társasági adóban adózás előtti eredményt csökkentő tétel kapcsolódik. Az Adó szaklap írása a fejlesztési tartalékhoz kapcsolódó társaságiadó- és számviteli szabályokat ismerteti, illetve röviden kitér az egyéni vállalkozók fejlesztési tartalékképzési szabályaira is.