Fénysebességű az adózói hírlánc


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A számla- és nyugtaellenőrzési akciók sikerét, vagyis a valóságos adózói magatartás feltárását a váratlan, meglepetésszerű ellenőrzés biztosítja leginkább, ezért a nyári szezonra tervezett ellenőrzési helyszínekről az APEH nem kívánt lapunknak beszámolni.

A revizorok igyekeznek minden idegenforgalmilag frekventált helyszínen, nagyobb rendezvényen górcső alá venni az adózókat, tavaly a munkaügyi ellenőrökkel együtt körbejárták a Balatont, látogatást tettek a Forma–1 futamain, a Sziget fesztiválon, valamint a Józsefvárosi és az MDF piacon is. A számla- és nyugtaellenőrzés során a ˝rajtaütés˝ a legfontosabb, ezért ugyanazon a helyszínen az ellenőrzéseket egy időben kezdik, így legalább az első vizsgálatok a valós adózói magatartást tükrözik. Ezt követően egy másik helyszínre kell vezényelni a revizorokat, az adózói hírlánc ugyanis gyorsabb a mobiltelefonok adattovábbítási sebességénél, így a szomszédos üzlet, árus ellenőrzése már torzult képet mutatna – mondta lapunknak az APEH illetékese. Az adóhatóság az első félévben nyolc regionális szervezésű akció keretében több mint ötszáz nyugta- és számlaadásra, foglalkoztatott bejelentésére, valamint bejelentkezés nélküli adóköteles tevékenységre irányuló ellenőrzést végzett. Az esetek több mint 40 százalékában tártak fel mulasztást. A fogyasztóvédelmi főfelügyelőség kezdeményezésére országszerte kiemelten ellenőrizték a taxisokat, akik közül minden harmadik követett el valami vétséget, ötödük pedig nem adott nyugtát.

A feketegazdaság visszaszorítása érdekében az APEH, a VPOP, a Munkaügyi és a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség idén még szorosabbra fűzte kapcsolatát és közös stratégiát is kidolgozott. Ebben az évben már két nagy vidéki akciót bonyolítottak le a szegedi Cserepes sori piacon és a Dunakanyarban, amelynek során csaknem 100 millió forint mulasztási bírságot szabtak ki.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. február 28.

A magyar adórendszer modernizációja: az eÁFA-bevallás

Az eÁFA-rendszer 2024-es magyarországi bevezetése új korszakot nyitott az adóbevallások terén. Ez az innovatív, digitális megoldás jelentős változást hozott az ÁFA-bevallás folyamatában, amely megkönnyítheti a vállalkozások és könyvelők munkáját. S bár az új lehetőségek használata még önkéntes, várható, hogy hamarosan felváltja a hagyományos ÁNYK nyomtatványokat. Ennek ismeretében pedig minden vállalkozásnál érdemes elkezdeni a felkészülést az eÁFA-„konform” ügyviteli folyamatok és nyilvántartások kialakítására.

2024. február 27.

Karbonvám kötelezettség – még pár nap és lejár a határidő

Az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (CBAM) egy olyan rendszer, amelyet az Európai Unió hozott létre a kibocsátási kockázat csökkentése érdekében. A CBAM célja, hogy az uniós országokba behozott termékek szén-dioxid-kibocsátását megfelelően számontartsa és ellensúlyozza. Az első CBAM adatszolgáltatási kötelezettség határideje eredetileg január 31. volt, de ezt végül kitolták 30 nappal, így van még pár nap felkészülni – foglalja össze az Adó Online-nak eljuttatott közleményében a Niveus Consulting Group.

2024. február 27.

Cafeteriával kapcsolatos 2024-es változások

A SZÉP-kártya két speciális szabálya már nem hatályos az év elejével; a 2024-es módosítások inkább a könyvelői, bérszámfejtői oldalt érintik. A részletekről friss videónkban dr. Kovács Ferenc okleveles adószakértő, az Adó szaklap főszerkesztője beszél.