Körbetartozások: még nem látható a vége


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A körbetartozások csökkentése érdekében meghozott törvénymódosító csomag nem fogja elérni a célját – mondta Mikael C. Szabo, a Coface Hungary hitelminősítő és adósságbehajtó cég ügyvezető igazgatója a Magyar Hírlapnak.

A módosítások a csődtörvényt, a közbeszerzési törvényt és a polgári törvénykönyvet érintik; a csődtörvényen hét ponton is változtattak. Korábban az adós még a felszámolás bírósági szakaszában is vitathatta a teljesítést, most már nem.

˝A módosítás nyilvánvaló célja – mondta Szabo –, hogy megszabadítsa a bíróságokat a sok vitatott teljesítés elbírálásától.˝ Ez azonban a felszámolási eljárások robbanásszerű emelkedését eredményezheti. Ettől még nem lesznek boldogabbak a hitelezők, hiszen ezekben az eljárásokban az eltűnt pénznek csak egy százaléka térül meg – írja a Magyar Hírlap.

˝A közbeszerzési törvény módosításai alig lesznek hatással a körbetartozásokra. Kevés ugyanis az olyan, körbetartozással sújtott vállalkozás, amely a közbeszerzési eljárásokon is indulhatna˝ – mondja Szabo. A tájékoztatás, melyet a módosítások főként érintenek, önmagában nem befolyásolja a tényleges pénzáramlást, hiszen gyakran előfordul: a hitelező tudja, hogy adósának van pénze, de mégsem fizet. ˝A rendelet egy ideális világból indul ki, amelyben a vállalkozó pontosan teljesít, a megrendelő meg vita nélkül átveszi a munkát, és fizet. Ez manapság kimondottan ritka.˝

A szakértő szerint a törvény egyik pontja hozhat változást: megtiltja a megrendelőknek, hogy állami szerv jogkövetkezmények nélkül szeghessen szerződést és, hogy késedelmi kamat fizetése alól mentesüljön – olvasható a mai Magyar Hírlapban.

A polgári törvénykönyv változása lényegében az építési vállalkozóknak az általuk készített ingatlanon történő jelzálog-bejegyzési jogát teremti meg.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek

2024. április 24.

Ezek voltak a legnépszerűbb helyek és személyek az online médiában 2023-ban

Politikusok, sportolók, hazai és külföldi hírességek szerepelnek a leggyakrabban említett nevek között, amelyek megjelentek az online médiatérben 2023-ban. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 népszerű médiafelület – televíziós csatornák, újságok, rádiók honlapjai, valamint hírportálok, közösségimédia-felületek, fórumok és blogok – elemzésével azt vizsgálta, kik álltak a hírek és a közbeszéd fókuszában, valamint azt is, hogy hazánk és a nagyvilág helyszínei közül melyek szerepeltek a legtöbbet.

2024. április 24.

Adóellenőrzésen bukott meg használtautó-kereskedő, valamint hamis gyerekcipőárus

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit; a kereskedőnél a végrehajtók ingatlant és 54 autót foglaltak le több mint 120 millió forint értékben – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán. Ugyanezen a napon a pénzügyőrök 2300 pár, több mint 17 millió forint értékű hamis gyermekcipőt foglaltak le – közölte a NAV.