Földadó – újabb tiltakozás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szántóra aranykoronánként 300 forint az adó, útlezárással tiltakoztak a gazdák.


Súr főutcáján félpályás útlezárással tiltakoznak helyi gazdák, mert a Komárom-Esztergom megyei település képviselő-testülete adót vetett ki a külterületi földekre és erdőkre. A demonstrálók 11 munkagéppel és 10 személyautóval vonultak föl.

Baumann László, a délután négy óráig tartó demonstráció szervezője elmondta, szántóra aranykoronánként 300 forint az adó, ez hektáronként 4-5 ezer forint többletköltséget jelent a gazdáknak.

Rámutatott, hogy az itteni földek kimondottan gyengék és az alacsony termésátlagok mellett az önkormányzat intézkedése miatt versenyhátrányba kerültek.

Sógorka Miklós (független) polgármester szerint a földadót kényszerből vetették ki, mert a kötelező önkormányzati feladatok egy részéhez nem kapnak állami finanszírozást és a jelenlegi adók emelését a lakosok szociális helyzete miatt elvetették.

„Tekintettel voltunk az adót fizetők anyagi lehetőségeire, így az 50 aranykorona alatti kisbirtokosok évi 15 ezer forintos adójának megfizetésétől eltekintettünk. A nagyobb birtokokra kivetett adót az önkormányzat igazságosnak tartja és a tiltakozás ellenére sem vonja vissza” – jelentette ki a polgármester, hozzátéve, hogy a megalkotott rendeletet a kormányhivatal törvényesnek találta.

Az 1300 lakosú település költségvetése 100 millió forint, ennek fele állami támogatás. Az iparűzési adó 8 millió forint, a földadóból 5-6 millió forintos bevételre számítanak – ismertette Sógorka Miklós.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) január 30-án közölte, hogy a földadó visszavonására kéri az azt kivető önkormányzatokat. A tárca parlamenti államtitkára a múlt év végén azt mondta, kezdeményezik az adótörvény módosítását, amelyben megtiltanák a termőföld tulajdonlásának megadóztatását.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 21.

Négymilliárdos cigarettafogás a NAV-nál, adózatlan és hamis termékek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói négymilliárd forint értékben foglaltak le ukrán gyártmányú cigarettát. A szerda közlemény szerint az elmúlt évek legnagyobb illegális cigarettadepóját fedezték fel. Pécs közelében közúti ellenőrzés során bukott le egy magyar férfi, akinél több mint nyolcszáz doboz ukrán cigarettát és hét zacskó vágott dohányt találtak. Továbbá otthonában árult hamis termékek miatt emelt vádat az ügyészség egy böhönyei férfi ellen – tájékoztatta a Somogy Vármegyei Főügyészség szerdán.