Földadó – újabb tiltakozás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szántóra aranykoronánként 300 forint az adó, útlezárással tiltakoztak a gazdák.


Súr főutcáján félpályás útlezárással tiltakoznak helyi gazdák, mert a Komárom-Esztergom megyei település képviselő-testülete adót vetett ki a külterületi földekre és erdőkre. A demonstrálók 11 munkagéppel és 10 személyautóval vonultak föl.

Baumann László, a délután négy óráig tartó demonstráció szervezője elmondta, szántóra aranykoronánként 300 forint az adó, ez hektáronként 4-5 ezer forint többletköltséget jelent a gazdáknak.

Rámutatott, hogy az itteni földek kimondottan gyengék és az alacsony termésátlagok mellett az önkormányzat intézkedése miatt versenyhátrányba kerültek.

Sógorka Miklós (független) polgármester szerint a földadót kényszerből vetették ki, mert a kötelező önkormányzati feladatok egy részéhez nem kapnak állami finanszírozást és a jelenlegi adók emelését a lakosok szociális helyzete miatt elvetették.

„Tekintettel voltunk az adót fizetők anyagi lehetőségeire, így az 50 aranykorona alatti kisbirtokosok évi 15 ezer forintos adójának megfizetésétől eltekintettünk. A nagyobb birtokokra kivetett adót az önkormányzat igazságosnak tartja és a tiltakozás ellenére sem vonja vissza” – jelentette ki a polgármester, hozzátéve, hogy a megalkotott rendeletet a kormányhivatal törvényesnek találta.

Az 1300 lakosú település költségvetése 100 millió forint, ennek fele állami támogatás. Az iparűzési adó 8 millió forint, a földadóból 5-6 millió forintos bevételre számítanak – ismertette Sógorka Miklós.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) január 30-án közölte, hogy a földadó visszavonására kéri az azt kivető önkormányzatokat. A tárca parlamenti államtitkára a múlt év végén azt mondta, kezdeményezik az adótörvény módosítását, amelyben megtiltanák a termőföld tulajdonlásának megadóztatását.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Megújították a magyar-svájci kettős adóztatás elkerüléséről szóló dokumentumot

A magyar-svájci gazdasági kapcsolatok további erősítése kiemelt fontosságú mindkét fél számára – hangsúlyozta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára, miután aláírta Jean-François Parozzal, a Svájci Államszövetség magyarországi nagykövetével a két ország közötti, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló, egyezmény módosító jegyzőkönyvét a Pénzügyminisztérium (PM) pénteki közleménye szerint.

2024. július 12.

NAV: elindult a dohány-kontroll

Elindult a dohány-kontroll: július elején megkezdődött a dohánylevelek betakarításának szezonja, az úgynevezett „törés”, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága kiemelt figyelmet fordít a feketekereskedelem megakadályozására – közölte a NAV pénteken.