EKÁER és online pénztárgépek: más is átveszi?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Más országokból is érdeklődnek az EKÁER és az online pénztárgépek iránt a NAV egyik vezetője szerint.


Egyre több külföldi adózási szakember érdeklődik az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (EKÁER) és az online pénztárgépek iránt, hiszen minden kormányzatnak szüksége van az eredményesebb adóbeszedésre, a költségvetési bevételek biztosítására – mondta Varga Árpád, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökhelyettese egy konferencián szerdán, Budapesten.

A Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége (GTTSZ), illetve a NAV által rendezett, a közteherviselés modernizációjáról szóló rendezvényen Varga Árpád elmondta: a költségvetés bevételeinek 92-93 százalékát szedi be az adóhivatal.

Az idén 11 868 milliárd forint az elvárás, ha ez teljesül, akkor a költségvetés kiadási oldalát is kezelni lehet – jegyezte meg az adóhivatal elnökhelyettese.

Eddig teljesíteni tudták a törvény által előírt számokat, amik növekvő tendenciát mutattak – tette hozzá.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 15.

Egy percig se vegyük be, hogy a tranzakciós illeték emelése nem érinti az ügyfeleket

A hétfői kormányinfón Gulyás Gergely miniszter bejelentette, hogy a kormány megemeli a pénzügyi tranzakciós illetéket. Az állami elvonás mértéke 2024. augusztus 1-től a nem készpénzes tranzakcióknál 0,45 százalékra, de maximum 20 ezer forintra emelkedik (eddig 0,3 százalék és maximum 10 ezer forint volt), míg a készpénzt érintő tranzakciók esetében a korábbi 0,6-ról 0,9 százalékra nő.

2024. július 15.

A fejlesztési tartalék kezelése a társasági adóban

Az adózó – döntése szerint – a jövőbeni beruházásaira fejlesztési tartalékot képezhet. A fejlesztési tartalék a következő évek beruházásaira számvitelileg elkülönített forrás, amelyet lekötött tartalékként addig kell kimutatni az éves beszámolóban, ameddig az adózó a beruházást meg nem valósítja. A fejlesztési tartalék népszerű vállalatfinanszírozási eszköz, amelyhez a társasági adóban adózás előtti eredményt csökkentő tétel kapcsolódik. Az Adó szaklap írása a fejlesztési tartalékhoz kapcsolódó társaságiadó- és számviteli szabályokat ismerteti, illetve röviden kitér az egyéni vállalkozók fejlesztési tartalékképzési szabályaira is.