Fontos változás a cafeteriában


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentősen átalakulhat jövőre a béren kívüli juttatások alkalmazása, köszönhetően annak, hogy alapvető változások lépnek életbe a szabályozásban. Első pillantásra a legfontosabbnak az tűnhet, hogy jövőre 19 százalék lesz a kedvezményes juttatások adótartalma a mostani 25 helyett, ám a valódi átalakulást nem ez hozza majd.

Adómentesen a meccsre

Egyetlen adómentes juttatás marad a rendszerben, ha a munkáltató sporteseményre szóló belépőt ad. Ez vélhetően azért lett mentes, mert feltételeit nem az szja-törvényben szabályozták. A kedvezmény célja, hogy az emberek több sporteseményre járjanak. A törvény azonban csak azt szabályozta, hogy évente legfeljebb 50 ezer forint lehet az adómentesen adott jegy értéke, azt viszont nem, hogy hol lehet felhasználni. Vagyis akár a Bajnokok Ligája döntőjére is juttathat jegyet a munkáltató adómentesen.

Mivel megszűnik a természetbeni juttatás kategória, semmissé válik az a korlát is, amely szerint a juttatást minden alkalmazott esetében egyenlő arányban kell alkalmazni, vagyis az nem lehet sem teljesítményfüggő, sem egyéb szempontból differenciált – ellenkező esetben jóval magasabb adót kell fizetni. Ez azt jelenti, hogy a társaságok akár az ételutalványt is felhasználhatják motivációs eszközként – derült ki a Sodexo témában tartott konferenciáján.

Ez annál is inkább elképzelhető, mert az utalványt a társaságok jellemzően nem havonta adják ki, hanem egy összegben, a decemberi fizetésekkel. Vagyis már most is egyfajta bónuszként könyvelik el sok helyen. Az ételutalvány azért is lehet kelendő 2011-ben, mert egész évre, több mint 200 ezer forint értékben adható kedvezményes adózás mellett, ráadásul azt nemcsak készételre lehet majd költeni, hanem fel nem dolgozott élelmiszerre is.

További részletek Napi Gazdaság cikkében

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Megújították a magyar-svájci kettős adóztatás elkerüléséről szóló dokumentumot

A magyar-svájci gazdasági kapcsolatok további erősítése kiemelt fontosságú mindkét fél számára – hangsúlyozta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára, miután aláírta Jean-François Parozzal, a Svájci Államszövetség magyarországi nagykövetével a két ország közötti, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló, egyezmény módosító jegyzőkönyvét a Pénzügyminisztérium (PM) pénteki közleménye szerint.

2024. július 12.

NAV: elindult a dohány-kontroll

Elindult a dohány-kontroll: július elején megkezdődött a dohánylevelek betakarításának szezonja, az úgynevezett „törés”, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága kiemelt figyelmet fordít a feketekereskedelem megakadályozására – közölte a NAV pénteken.