Hazasettenkednek az adócsalók eltitkolt vagyonkái


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az első félévben 650 millió forint adót fizettek be a hazatérő offshore-vagyonok után, vagyis hat és fél milliárd forintnyi eltitkolt vagyont hoztak haza a magyarok – tudta meg az MR1-Kossuth Rádió.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adószakmai szóvivője, Honyek Péter szerint az összeg nem túl jelentős, de az adóamnesztia rendelkezései biztosítják az érintettek anonimitását, ezért az adóbevétel növekedésével számolnak. Érdekes módon idehaza az adóhivatal úgy próbálja rávenni az itthon tartott maradt jövedelmek adójának befizetésére az adócsaló polgárokat, hogy szégyenlistákat tesz közzé, a legnagyobb adóhátralékos magánszemélyekről és vállalkozásokról.

A külföldi görbe útjaikról hazatérő vagyont áprilistól a hitelintézetek kezelik, őrizve az adóparadicsomok közbeiktatásával adót csalók névtelenségét. Így nem lehet tudni, eddig hányan hozták haza az adózás elől külföldre mentett pénzüket. Az adó mértéke tíz százalék, tehát fele a normális adó mértékének. Az első félévi adatok alapján hat és fél milliárd forintnyi vagyon tért haza az offshore cégek számláiról. Az adóamnesztia lehetőségével 2012 végéig lehet élni – tette hozzá a szóvivő.

A költségvetési hiánnyal küszködő kormánynak az adóhátralékosokkal kapcsolatban eddig itthon csak az adóbehajtás szigorítása jutott eszébe, és fel sem merült, hogy nekik is be lehetne vezetni egyfajta adómoratóriumot. Annál is inkább, mert köztük többen vannak olyanok, akik nem adócsalók, csak nem képesek fizetni a közterheket.

Forrás: Nepszava.hu


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 28.

Kell-e sírnia Argentínának?

A XIX. század végétől a nagy gazdasági válságig (1930) tartott Argentína igazi aranykora: ekkor az egy főre jutó GDP még az Egyesült Államokat is megelőzte és Argentína a világ 7. leggazdagabb országa volt. A nagy gazdasági válság súlyosan érintette az országot, amely kis túlzással ebből a sokkból a mai napig nem tudott feltápászkodni. Argentína adórendszere bonyolult és nem befektetőbarát.

2023. szeptember 27.

Kreatív pályázatot hirdet az Adóhatóság

 Kreatív pályázatot hirdet 10-23 éves fiataloknak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A Megosztod? című pályázatra adózási témájú alkotásokat várnak.