Így kell adózniuk az Uber-sofőröknek


Az Uber konstrukciója egy kicsit bonyolultabb lesz, mint a Bolté – a Niveus Consulting Group szakértői véleménye.

Eddig 2500 sofőr jelentkezett, akik vélhetően egyéni vállalkozóként vagy kisebb cégként fognak taxizni az új színekben.

A Bolttal kapcsolatban már felmerült kérdésként az, hogy szabályos-e, ahogy a Bolt a taxisoknak számláz. Akkor az volt a válasz, hogy a Bolt szabályosan jár el, csak a taxisok (akik sokszor alanyi adómentesek voltak) nem voltak tudatában annak, hogy nekik a külföldi cég részére kifizetett jutalék után meg kell fizetni a magyar áfát.

A Niveus Consulting Group szerint az Uber konstrukciója egy kicsit bonyolultabb lesz, ugyanis a taxisok részben egy magyar cégnek fizetnek (aki természetesen áfávalval növelten állítja ki a számlát), részben pedig az Uber EU-s leányvállalatának fizet jutalékot, amiről áfát nem tartalmazó számlát kap. Ez után itthon kell megfizetni az áfát. Ez nyilván az általános szabályok alapján fizető vállalkozóknak nem lesz probléma, de az alanyi menteseknek (különösen azoknak, akik eddig a magyar Főtaxitól kaptak csak számlát) oda kell figyelniük erre, azaz nekik ugyanúgy be kell fizetniük az adót.

Ez nemcsak adminisztratív terhet jelent (ehhez egy megfelelő könyvelő segítséget nyújthat), hanem úgy is kell tervezni, hogy az Uber által hirdetett jutalék nettó összeg, ezen felül a költségekbe bele kell tervezni az áfát (amit alanyi mentes adózók nem vonhatnak le).

„Az Uber a hatályos jogszabályok szerint fizeti az adókat minden országban, ahol működik, beleértve Magyarországot is. Azok a sofőrök, akik a platformukat használják, csak az Ubernek fizetnek Szolgáltatási Díjat az Uber által nyújtott szolgáltatásokért cserébe. Mivel a sofőrök független vállalkozók, saját adózásukért maguk felelnek” – közölte lapunkkal a cikk megjelenése nyomán az Uber.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 19.

Orbán Trump ígérete nyomán adómentessé tenné a borravalót

Orbán Viktor miniszterelnök figyelemre méltónak tartja Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt javaslatát a borravaló adómentességéről, és Magyarországon sem látja annak szükségét, hogy a borravalót adóztassák.

2024. július 17.

Szponzori támogatások a sportban – társasági adó szemmel

2024 nyarán több olyan rangos sportesemény is megrendezésre kerül, amely nemcsak a sportközvetítések nézőit hozza lázba, hanem az esetleges támogatók, szponzorok számára is érdeklődésre tarthat számot. A jelentős marketingérték, amelyet ezek a rendezvények magukban hordoznak, azzal jár, hogy a gazdasági élet szereplői előszeretettel támogatják az adott sportág keretein belül működő sportszervezeteket, illetve sportköztestületet. Mindez természetesen adóvonzattal is jár – ennek kérdéskörét járjuk körül a társasági adó tekintetében.