Így nem igényelhető vissza az szja


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Lakásszerzési kedvezmény külföldi ingatlan vásárlása esetén is igénybe vehető, de ebben az esetben is igazolni kell a lakáscélú felhasználást a törvény szerinti okiratokkal – derül ki a Kúria ítéletéből.


A felperes 2006-ban eladta magyarországi lakását, melyhez kapcsolódóan ingatlanértékesítésből származó jövedelem után személyi jövedelemadót fizetett – olvasható a Kúria honlapján.  Bevallását 2007-ben önellenőrzéssel módosította és lakásszerzési kedvezményre történő hivatkozással a bevallott adót visszaigényelte. Álláspontja szerint mivel 2006-ban Ausztriában lakást vásárolt, ezért lakásszerzési kedvezményre jogosult.

Az elsőfokú adóhatóság határozatában a felperes terhére jogosulatlan visszaigénylésnek minősülő adókülönbözetet állapított meg, mely döntést a másodfokú adóhatóság is helybenhagyott azzal, hogy külföldi ingatlan megszerzése a lakásszerzési kedvezményt nem alapozza meg.

Az elsőfokú bíróság ítéletében másodfokú határozatot az elsőfokú határozatra is kiterjedően hatályon kívül helyezte és az elsőfokú hatóságot új eljárásra kötelezte. Érvelése szerint az adóhatóság jogszerűen nem tagadhatta volna meg az adókedvezmény érvényesíthetőségét arra alapítva, hogy a lakáscélú felhasználás nem belföldön fekvő ingatlannal kapcsolatban valósult meg.

Elsőfokú adóhatóság új eljárás eredményeként hozott az alperes által helybenhagyott határozatában a felperes terhére jogosulatlan visszaigénylésnek minősülő adókülönbözetet állapított meg, mivel a felperesi bejegyzési kérelem hiányában a lakásszerzési kedvezmény a külföldi ingatlan után nem érvényesíthető. A külföldi ingatlan tulajdonosa a felperes édesanyja, a felperes tulajdonjoga nem került bejegyzésre az osztrák ingatlannyilvántartásba annak ellenére, hogy a megállapodás alapulvételével ilyen kérelmet a felperes a külföldi jog szerint a nyilvántartás vezetésére hatáskörrel rendelkező illetékes bíróság felé előterjeszthetett volna.

Az elsőfokú bíróság ítéletében a keresetet elutasította. Kifejtette, hogy a felperes a tulajdonjogának ingatlannyilvántartási bejegyzésétől nem volt elzárva, maga döntött úgy, hogy ilyen kérelmet nem terjeszt elő, teljes körűen nem teljesítette a kedvezmény igénybevételével szükséges feltételeket.

Bérszámfejtők feladatai a 2015-ös szabályok alapján

Személyi jövedelemadó
Társadalombiztosítás
Járulékfizetés
Munkaügy

Előadók: Dr. Andrási Jánosné, Farkasné Gondos Krisztina, Széll Zoltánné, Dr. Kártyás Gábor

Időpont: 2014. november 20.

A felperes felülvizsgálati kérelme folytán eljáró Kúria a jogerős ítéletet hatályában fenntartotta. Érvelése szerint a lakásszerzési kedvezmény külföldi ingatlan vásárlása esetén is igénybe vehető, de ebben az esetben is igazolni kell a lakáscélú felhasználást a törvény szerinti okirattal. Az elsőfokú bíróság a magyar és uniós jogi normasértéstől mentesen rögzítette, hogy a bejegyzési kérelem előterjesztése hiányában a felperes teljes körűen nem teljesítette a törvényben megjelölt feltételeket, így lakásszerzési kedvezmény nem illeti meg.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 25.

A közvetett adózás rendszere Nigériában (1. rész)

Nigéria Afrika legnépesebb országa, több mint 250 etnikai népcsoporttal; hivatalos nyelve az angol. A legtöbben a mezőgazdaságból élnek, a gazdaság motorja a kőolaj-kitermelés. A kormány az elmúlt időszakban a közvetett adóztatásra fókuszált, így az áfa kulcsa 5%-ról 7,5%-ra nőtt. Következnek az érdekes részletek.

2024. július 23.

eÁFA: duplázódik az adatszolgáltatási hiba büntetésének felső határa

A NAV eÁFA rendszerében július 1-jétől elérhető az önellenőrzés funkció, míg adatszolgáltatási hibák esetén augusztus 1-jétől a mulasztási bírság felső határa megduplázódik. A PwC közleménye az eÁFA bevezetésének tapasztalatairól, kihívásairól, valamint a rendszer fejlesztésének további elemeiről.