Járulékok, kicsikre hangolva


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Három adócsökkentési variációt ismertetett tegnap Gyurcsány Ferenc kormányfő. Két verzió a nagyobb keresetűeknek kedvez, a harmadik a kisvállalkozások, illetve kispénzű alkalmazottaik helyzetén könnyítene. Mindhárom új konvergenciapályát jelez. Azt azonban csak április végén lehet majd megtudni, hogy mit gondol ugyanerről a kormány – no meg a koalíciós partner.

A kormányfő által sejthetően preferált javaslat az alkalmazottak négytizedét érintő 10-12 százalékpontos járulékcsökkentést, a személyi jövedelemadó kisebb mérséklését, a szolidaritásinak nevezett különadó megszüntetését, más területeken viszont kisebb tehernövelő intézkedéseket tartalmaz. A vállalkozásoknak legfeljebb tíz fő erejéig járna az alacsonyabb járulék, a minimálbér másfél-kétszereséig 2009-ben. A kormányfő szerint a járulékcsökkentés második lépése 2010-ben lenne, ekkor 20 foglalkoztatottig terjesztenék ki a mérséklést. E koncepció része még a most havi kétezer forintos tételes egészségügyi hozzájárulás megszüntetése, valamint egy 40-70 milliárdos csökkentés az szja-nál.

A tegnap másodikként bemutatott terv ennél merészebb, bár vélhetőleg kisebb támogatásra lel majd. Az szja-tábla átírásával, a különadó részleges kivezetésével, a helyi iparűzési adó felének átalakításával, egy érdemi ingatlanadó bevezetésével és a kedvezményrendszer jelentős szűkítésével gyakorlatilag egy az SZDSZ által preferált, egykulcsos adórendszer felé vinné el a mai rendszert. Évi 2,5 milliós bruttó bérig 20, utána 30 százalékos lenne a személyi jövedelemadó mértéke. Szintén 20 százalék lenne a társasági adó – ez a különadó beolvasztását jelenthetné és vélhetőleg magasabb terhet, ha valóban felszámolnák a kedvezmények jó részét. A helyi iparűzési adó pedig a mostani fele lenne, a másik felét gyakorlatilag a társasági adó alapján szednék be.

A harmadik verzió a bérek szuperbruttósítása: a ma a munkáltatók által befizetett járulék is megjelenne az alkalmazott számláján, és az öszszes közterhet ő fizetné be. Ezt egy 20-30-35 százalékos mértékeket tartalmazó adótáblával és kétféle járulékkal képzelik el az ötletgazdák.

Akármelyik verzió is lesz a befutó, ezek alapján valószínű, hogy ősszel ismét át kell írni a konvergenciaprogram jó részét. Ez persze valószínűleg, illetve az eddigi óvatos nyilatkozatok alapján nem érinti majd a hiánycsökkentés ütemét – legalábbis negatív értelemben nem.

Forrás: Népszabadság


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 27.

Kreatív pályázatot hirdet az Adóhatóság

 Kreatív pályázatot hirdet 10-23 éves fiataloknak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A Megosztod? című pályázatra adózási témájú alkotásokat várnak.

2023. szeptember 27.

Adóellenőrzés: adózói jogok és kötelezettségek (2. rész)

Az eljárás és az ellenőrzési határidő megindulását követően, egészen a vizsgálatok befejezéséig érvényesülniük kell mindazoknak a jogoknak és kötelezettségeknek, amelyekkel a jogszabályok az adózót és az adóhatóságot felhatalmazzák, illetve előírnak. Az adózói jogok és kötelezettségek az Air.-ban, míg az adóhatóság jogai és kötelezettségei az Adóig. vhr.-ben kerültek szabályozásra.