Jelentős változások a havi bevallásban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Február 13-án kell az új adótörvény szerint bevallani és befizetni a bérhez kapcsolódó havi közterheket. Nem árt figyelni, sok a változás – az fn24.hu összeállítása.

Több ponton is változás van a havi bevallás elkészítésében az új adótörvény miatt, s ezeket (a januári bérekre) február 13-án kell először alkalmazni (mivel a február 12. vasárnapra esett). Emelkedett a minimálbér (93 ezer forintra) és a garantált bérminimum (108 ezer forintra), amit most először kell alkalmazni.

Változtak az adófolyószámla-számok, és abban is változás van, hogy az alkalmazottat is foglalkoztató vállalkozóknak januártól nem egy, hanem két külön folyószámlára kell utalniuk a személyi jövedelemadót, az egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot és a nyugdíj-biztosítási alapnak utalandókat, aszerint, hogy a közteher a saját személyükhöz kötődik-e vagy pedig az alkalmazottjukhoz. Egyéni és társas vállalkozásokra, valamint őstermelőkre is vonatkozik ez az új szabály.

Most először (a januári bérekre) nem kell szuperbruttót (1,27-es szorzót) alkalmazni, csak az évi bruttó 2424 ezer forint feletti (havi bruttó 202 ezer feletti) kereseteknél.

Újdonság, hogy a munkáltatói járulék helyett mostantól szociális hozzájárulási adót kell bevallani és befizetni (mértéke maradt 27 százalék).

Az szja is maradt 16 százalék, viszont a januári bérekre már nem lehetett adójóváírást figyelembe venni.

Ezzel függ össze, hogy most van az első alkalom, amikor a cégek igénybe vehetik az állami bérkompenzációt. Ehhez minden érintett (bruttó 216 805 forint alatt kereső) dolgozónál meg kell annyira emelniük a bért, hogy a tavaly októberinél ne legyen levesebb a nettó. 5 százalékig a cégeknek kell állniuk a béremelést. Az 5 százalék feletti emelésre pedig a munkáltatók a szociális hozzájárulási adóból levonhatják mind a béremelés összegét, mind az arra eső szociális hozzájárulási adót.

Folytatás az fn24.hu-n, az alábbi linken.

Forrás: FN24.hu


Kapcsolódó cikkek

2024. július 23.

eÁFA: duplázódik az adatszolgáltatási hiba büntetésének felső határa

A NAV eÁFA rendszerében július 1-jétől elérhető az önellenőrzés funkció, míg adatszolgáltatási hibák esetén augusztus 1-jétől a mulasztási bírság felső határa megduplázódik. A PwC közleménye az eÁFA bevezetésének tapasztalatairól, kihívásairól, valamint a rendszer fejlesztésének további elemeiről.